Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta gnälla på nämndemännen!

Annons

Det gnälls på nämndemännen. De är för gamla. Sammansättningen speglar inte befolkningen. Det är för få invandrare, för många akademiker samt för få som är yrkesverksamma. För vilken gång i ordningen som representationen i tings-, läns- och hovrätter är uppe för debatt är okänt. Det verkar ibland vara så att det mer är regel än undantag att kritisera dem som avsätter tid för att utföra vad som i Sverige är en samhällig plikt, snarare än att ge dessa människor beröm.

Vilka nämndemän ska vi ha i domstolarna? I diskussionerna har lanserats förslag att en tredjedel av nämndemännen ska utses på annat sätt än via nomineringar från de politiska partierna. Det kan finnas skäl att överväga nya lösningar, men först måste man göra något åt det grundläggande problemet när det gäller att rekrytera människor till ett så viktigt uppdrag som att vara med och i rätts- processer pröva om någon är skyldig eller inte skyldig, näm-ligen ersättningen.

Arvodet för en nämndeman i tingsrätt, hovrätt, länsrätt och kammarrätt är 300 kronor per dag. Arvodet är schablonmässigt och utgår med 300 kronor oav-sett hur lång tid under dagen som förhandlingen ¿ eller förhandlingarna ¿ pågår.

Arvode för förberedelsearbete utgår endast till nämndeman i länsrätt eller kammarrätt och är 300 kronor per dag. Till nämndeman som med anledning av tjänstgöringen i domstol får vidkännas ett löneavdrag eller annan inkomstförlust utbetalas ett så kallat tilläggsbelopp (ersättning för förlorad arbetsförtjänst). Tilläggsbelopp utgår endast till den del som inte täcks av arvodet.

Vi tycker att de som åtar sig uppdraget som nämndeman ska ha bättre betalt, och en högre ersättning bör utgå oavsett nämndemannens ålder. Vårt råd i sammanhanget är att sluta gnälla och börja betala.

Att nämndemännens uppdrag är underskattat visas av en jämförelse med uppdragen att sitta i flera av de statliga styrelserna. Där är arvodet över 1200 kronor oavsett hur kort eller lång tid sammanträdet pågår. Förtroendevalda i landstinget är också bra betalda i jämförelse med våra nämndemän.

Det är på sin plats att ge alla de nämndemän i Sverige som tar sin uppgift på allvar och noggrant sköter sina uppgifter ett erkännande. Det sker lämpligen genom att ge dem anständigt betalt.

Tomas Högström

Birgitta Skeppstedt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons