Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta ignorera studenters arbetsmiljö

Annons

På Mälardalens högskola finns 15 000 inskrivna studenter. För de flesta studenter är studierna en heltidssysselsättning. Hälften av studenterna är över 25 år och ungefär en fjärdedel av dem har barn, enligt siffror från Sveriges förenade studentkårer, SFS.

Dessa studenter har valt att ägna i snitt mellan 3 och 5 år av sitt liv åt att utbilda sig. Högskolestudier är en investering för framtiden, där den enskilda studenten investerar mycket tid och arbete och i de absolut flesta fall drar på sig stora lån från CSN, för att klara sin ekonomi under studierna. Samhället står för själva utbildningens kostnader i form av löner, lokaler med mera, och får i gengäld välutbildad arbetskraft och förhoppningsvis allmänbildade och kritiskt tänkande medborgare.

De flesta människor håller med om att utbildning är viktigt och vettigt att satsa gemensamma resurser på, och den högre utbildningens innehåll och kvalitet verkar bli en av de stora frågorna inför nästa års val.

Något som ofta glöms bort i diskussionen om högre utbildning är att högskolan är studenternas arbetsplats. I arbetsmiljölagen likställs studenter med anställda och precis som andra arbetstagare har studenterna rätt till en god arbetsmiljö.

Men i praktiken ignoreras ofta studenternas behov av så enkla saker som vettiga stolar och bra belysning på läsplatser och i föreläsningssalar, ordentlig ventilation och tillgång till fungerande och städade toaletter.

Även den psykosociala arbetsmiljön är viktig, här handlar det till exempel om att högskolan måste förebygga trakasserier och diskriminering och att utbildningarna planeras så att studenterna får rimliga förutsättningar att klara sina studier.

Stress är en av de största ohälsofaktorerna bland studenter och med dagens skenande sjukskrivningar i allt yngre åldrar borde det vara av allmänt intresse att motverka problem som på sikt kan leda till långa sjukskrivningar.

På Mälardalens högskola sitter vi studenter med i arbetsmiljökommittén för att ge studenternas perspektiv inför december månads arbetsmiljöcertifiering. Genom enkäter kring studenternas fysiska arbetsmiljö konkretiserar vi de praktiska problemen.

Men problemen som handlar om studenters psykosociala arbetsmiljö - stress, ont i kroppen, sexuella trakasserier, med mera - kräver mer än bara praktiska åtgärder. Vi på Studentkåren arbetar ständigt med studentärenden som gäller både fysisk- och psykosocial arbetsmiljö. Att inte arbeta för bättre arbetsmiljö för studenter, leder till sämre kvalitet i utbildningen!

Vi anser att studenter har rätt till en god arbetsmiljö och att det är en fråga som måste tas på allvar. Studenterna är vuxna människor och måste ges samma rätt till inflytande i arbetsmiljöarbetet som anställda. Det stora problemet är att högskolan är en mångfasetterad organisation som gör att studentärenden lätt hamnar mellan stolarna

Johanna Neve

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons