Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta nedvärdera dina företrädare!

Annons

Olle Wärmlöf skriver i sitt debattinlägg i VLT den 3 juni och ondgör sig beträffande kollektivavtalets betydelse för småföretagen. Vi hävdar bestämt att Wärmlöfs spekulationer och funderingar inte har ett dugg med verkligheten att göra, snarare tvärtom.

Han vill måla upp en bild för att få plats med sina teorier. De företag som Wärmlöf ömmar för är de som mest behöver kollektivavtal, för att inte konkurreras ut av oseriösa företag. Företag som använder lönedumpning som en del i konkurrensen.

Det är för oss mycket märkligt att företrädare från arbetsgivarorganisationer inte på ett tydligt sätt markerar betydelsen av ordning och reda på arbetsmarknaden. Våra erfarenheter av oseriösa företag, både små och stora, är att dessa har en benägenhet att tumma även på andra delar i andra regelverk vilket kan få förödande effekter på samhället.

Vi utgår från att människor mår bra av trygghet, detta oberoende av om man är företagare eller arbetstagare. Tryggheten gör att vi vågar pröva nya vägar och ha synpunkter på framtiden.

Vi ser i dag vilka anställningar ungdomar erbjuds på arbetsmarknaden. Det är korta och flexibla anställningar. Detta är ingen bra start för ett långt och förhoppningsvis utvecklande arbetsliv.

Det Olle Wärmlöf förespråkar, uppluckring av avtal och regler, leder inte till utveckling för den enskilda småföretagaren eller den anställde och definitivt inte av Sverige. I bästa fall leder hans idéer till ekonomisk utveckling för några få enskilda individer.

Wärmlöfs teorier har prövats förr utan gott resultat. Ska vi aktivt delta i och utveckla Sverige krävs gemensamma krafttag. Dessa krafttag kommer inte till om man som Wärmlöf utgår från att världen förändrats så mycket de senaste åren att arbetsmarknadens parter ska skrota det som man byggt upp under 100 år.

Faktum är att många inom EU beundrande tittar på vårt system där arbetsmarknadens parter tillsammans förhandlar fram avtal. Man hittar vägar för att få en välfungerande arbetsmarknad där förhandlingar leder till färre strejker eller företag som sätts i blockad.

Sluta nedvärdera dina företrädare som tagit ansvar för att utveckla Sverige. Nu kan vi i stället ta över stafettpinnen och utveckla den inom EU.

Mats Engström

Svante Bylund

Per-Inge Ahlbäck

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons