Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta smutskasta nya vårdgivare

Annons

Debatten om privata vårdgivare har pågått länge i Sverige. Som riksdagsledamot för folkpartiet har jag arbetat för en mångfald av vårdgivare: privata, kooperativa, ideella och offentliga. Denna vård skall ges på lika villkor och vara finansierad med skattemedel. Dessvärre försöker socialdemokraterna, som Anders Teljebäck den 16 mars, smutskasta privata vårdgivare som ett hot mot en väl fungerande hälso- och sjukvård.

Socialdemokraterna borde sluta skrämma medborgarna. Teljebäck är förvånad att samtliga borgerliga partier, läkarförbundet med flera fackliga organisationer vill att sjukvård ska kunna bedrivas med vinstintresse. Varför skulle inte läkare, sjuksköterskor, annan personal och patienter vilja komma loss från den stela landstingsstrukturen?

Socialdemokraterna har styrt landstinget i Västmanland i många årtionden. Vi som bor i länet har levt med resultatet. Problemen märks inte minst i primärvården, där vi ser en tydlig nedgång i antalet läkare. Även Socialstyrelsen kan läggas till dem som oroas av den minskande mångfalden av vårdgivare och läkartätheten. Det är ju det socialdemokratiska styret som gjort att människor och speciellt företag känt sig tvungna att teckna privata försäkringar. Nu senast var det HSB som ansåg att de behövde privata försäkringar.

Teljebäck och hans partikamrater förordar ett tillskott av pengar, som kan tänkas behövas, men annars är den stora socialdemokratiska lösningen införandet av en stopplag som förbjuder att sjukhus drivs med vinst.

Att sjukhus läggs ut på entreprenad, för det är ju det som det handlar om, inte försäljning av sjukhus, och att entreprenören eventuellt. skulle kunna göra en vinst genom att effektivt kunna driva ett sjukhus är tydligen något som inte skall få förekomma. Det är fult! I Sverige har vi idag ett fåtal sjukhus som är privata. S:t Görans sjukhus är ett exempel. De tar emot patienter från Stockholms läns landsting och har minskat landstingets kostnader för deras vård med 100 miljoner kronor.

Lundby sjukhus i Västra Götaland har 22 procent lägre kostnader än likvärdiga sjukhus i regionen. Capio, som är ett svenskt vårdföretag, driver några sjukhus i Sverige, men många sjukhus i andra europeiska länder. I England bygger man upp och driver sjukhus på speciell inbjudan av Labourregeringen, som anser att de bedriver en högklassig sjukvård med rimliga priser. I England har man tydligen inga bekymmer med att Capio kan göra en vinst, men i Sverige vill den socialdemokratiska regeringen förbjuda Capio att verka efter 2010.

Vilka effekter har ett sådant hot om avveckling på vårdföretagens intresse av att investera och utveckla sin verksamhet? Vilket annat företag riskerar att staten bestämmer att de inte får driva sin verksamhet som tidigare. Privata vårdgivare kan leverera bra vård till ett lägre pris, och ge mer valuta för skattepengarna. Vi behöver mer vård i Sverige, inte fler förbud mot att bedriva vård.

Kestin Heinemann

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons