Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småskaligt ekologiskt kretsloppsjordbruk ökar produktion och inkomster

Annons

Att värna det lokala jordbruket och att ställa om till ett hållbart jordbruk behöver inte stå emot varandra, som Staffan Danielsson hävdar ¿den 14 september. Världssvälten beror inte i första hand på brist på mat utan på att de som svälter inte får tillgång till den mat som produceras. Bland annat för att den säljs till köpstarka länder som Sverige som djurfoder, medan den lokala befolkningen svälter och de svenska betesmarkerna gror igen.

Det konventionella jordbrukets fossilberoende pressar upp matpriserna, och den monokulturella stordriften slår ut småböndernas möjlighet att försörja sig. En övergång till ett småskaligt, ekologiskt kretsloppsjordbruk ökar både produktionen och böndernas inkomster i stora delar av världen. Dessutom bryts beroendet av ändliga resurser. Då kan vi skapa ett hållbart jordbruk som säkrar matförsörjningen även i framtiden, utan att slå ut livsviktiga ekosystemtjänster.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons