Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smita är att stjäla

Annons

Drabbades för en tid sedan av en parkeringsskada utan vetskap om vilken förare som backat in i bilen vid färdighetsträning i fickparkering. Skadan såg bagatellartad ut, men en sådan kostar mellan 2 000 och 6 000 kronor att åtgärda beroende på hur skadan bedöms och den drabbades trovärdighet.

Gärningsmannen - eller kvinnan - trodde kanske att parkeringsavgiften var självrisken för de skador man åsamkar på väg in eller ut från parkeringen.

Smitaren har stulit några tusenlappar från en kanske okänd medmänniska för att rädda kostnader för självrisk och minskad försäkringsbonus. För att nå detta oheliga mål vill man inte ha något vittne, som den drabbade behöver.

Normal solidaritet mellan bilägare och ett sätt att generellt hålla försäkringspremierna låga är att ge sig tillkänna till bilägaren genom en lapp på rutan eller ett samtal efter att via bilregistret ha tagit reda på fordonets ägare. När man ser en smitning skall man bry sig och anteckna tid och aktuella registreringsnummer, så att uppgörelse kan träffas mellan de inblandade.

Det egendomliga är att den som aldrig skulle stjäla pengar eller ägodelar från någon annan ibland kan ha helt annan moral när det gäller smitning från olyckshändelser, klottring på annans egendom och tidsstöld för privatärenden under arbetstid. Även snatteri upplever många som legitim spänning. Det drabbar ju ingen fattig, om butiksägaren måste höja priserna, fastighetsägaren höja hyrorna och kommunen skatterna för att kompensera sådana här stölder.

Den ändrade synen på mitt och ditt har kanske påverkats av att de kristna budorden inte längre styr umgänget mellan oss, men också att många stora och ouppklarade brott ger en känsla av legitimitet åt vardagsbedrägerier som medför att fler och fler skaffar säkerhetsdörrar, överfallslarm med mera för att skydda liv och egendom. "Allt vad I viljen att andra skola göra Eder det skall och Ni göra dem" borde vara en god vägledning för socialt umgänge.

Thore Gårmark

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons