Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smutskasta inte profeterna

Annons

Jag vänder mig mot Abdel Zgaias artiklar den 21 och 27 oktober om Tunisien, ramadan och kvinnor som bär slöja. Först och främst vill jag beklaga att dessa lögner har nått ut till VLT:s läsare. Det mesta i dessa artiklar stämmer inte överens med hur det är i Tunisien, hur det tunisiska samhället fungerar under ramadan samt om kvinnor och deras åsikter kring att bära slöja.

Som tunisier och svensk medborgare är jag stolt över mitt ursprung, min kultur, min uppfostran och sist men inte minst min religion trots att jag inte är praktiserande muslim. Faktum är att religion är något som följer oss människor i generationer och självklart anpassar sig den tunisiska befolkningen efter islam och dess regler i och med att Tunisien är ett land med islam som statsreligion.

Smutskastningen av Zgaias forna land Tunisien samt islam och hans landsmaninnor som vill bära slöja är det värsta jag har läst. Tunisien är ett av de mest toleranta muslimska länderna i världen vad gäller friheten att praktisera sin religion, staten tolererar dock inte fanatism. Förutom muslimer finns det ungefär 92 000 kristna (en procent av befolkningen) och runt 1500 tunisiska judar som har rätt att utöva sina religioner fritt. Den tunisiska staten subventionerar ombyggnader av kyrkor, synagogor och moskéer. Staten betalar även lönerna till rabbiner, präster och imamer.

Det är fel att tunisier skulle ha glömt ramadan. Varje år inväntas fastan med spänning och glädje. Alla muslimer anser att ramadan är en fredlig och lycklig månad. Välgörenheten ökar och man umgås med sina nära och kära oftare. Att konsumtionen av livsmedel ökar i Tunisien är helt normalt. Gör den inte detsamma i Sverige under jul- och påskfirandet? Ökar inte försäljningen av skinka och ägg under dessa högtider?

Efterfrågan medför så klart att priserna stiger under en viss period, men allt återgår till det normala efter ramadan. Att priserna i Tunisien har gått upp med 200-500 procent är en ren lögn och jag är nyfiken på vad Abdel Zgaia baserar dessa fakta på. Enligt befolkningen på plats har priserna på en del varor stigit med 2-20 procent och inte mer.

I Tunisien är det inte lag på att alla invånare måste fasta, som troende muslim bör man dock fasta enligt Koranens budskap såvida man inte är sjuk eller av andra anledningar har svårt att genomföra fastan. En del kaféer stänger dagtid under ramadan på grund av brist på kunder (eftersom att de flesta fastar), en del kaféer drar ner sina gardiner men har ändå öppet för dem som inte fastar. Däremot är alla hotells kaféer, barer och restauranger öppna som vanligt för turisterna och allmänheten.

Abdel Zgaia har tydligen glömt bort att Tunisien är ett mycket attraktivt turistland som besöks av runt sex miljoner turister varje år. Att stänga alla barer, kaféer och restauranger skulle medföra att landet blir tvunget till att skicka hem alla turister.

Vad gäller slöjan och kvinnorna som bär den, så anser jag att det är respektlöst av en så pass bildad person att skriva: ?kvinnorna som bär slöjan gör det för att gömma kroppsliga defekter, fetma, okunnighet och fattigdom?. Ditt ordval gör att man börjar tvivla på dina kunskaper och dina rötter.

Visa respekt för dina medmänniskor och sluta provocera dem som inte tänker eller gör som du! Kan inte muslimska kvinnor få vara fria och bära slöja om de vill det? Är du medveten om hur många vackra och välutbildade kvinnor det finns som är stolta över att bära slöja? Ska du och andra provokativa fanatiker som hatar islam förbjuda detta?

Vad gäller din och andras glädje över publiceringen av Muhammedkarikatyrerna tycker jag återigen att du är respektlös och att du inte har någon tro. Oavsett vilken religion man tillhör så bör man inte provocera, nedvärdera eller smutskasta profeterna. Man bör visa respekt för troende människor och dessa provokationer skapar endast hat, elände, ekonomiska problem och kaos i samhällen.

I vårt svenska toleranta samhälle vill vi helst fortsätta att respektera varandra oavsett tro, religion eller hudfärg. Låt oss slippa läsa dessa billiga nedvärderingar i media för det skapar endast hat mellan olika människor.

Raouf Lanouar, Västerås

Låt alla få vara fria att utöva den religion de vill, fasta om de vill, gå till kyrkan eller synagogan om de vill, eller bära slöja eller stringtrosor om de vill, hävdar Raouf Lanouar, Västerås i en replik på två artiklar av Abdel Zgaia.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons