Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SN: Större lyhördhet krävs om unga ska få jobb

Nära en fjärdedel av Sveriges unga går arbetslösa samtidigt som många företag har svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens.

Annons

För att fler unga ska få en chans att komma in på arbetsmarknaden krävs det att ansvariga för gymnasie- och högskoleutbildningar blir mer lyhörda för vad som efterfrågas av näringslivet och startar fler samarbeten med lokala företag. Det är avgörande för svensk tillväxt att matchningen på arbetsmarknaden fungerar och att ungdomar får en möjlighet att etablera sig.

Det vi ser nu, senast med Volvos satsningar på ett ettårigt utbildningsprogram, är en trend där allt fler företag engagerar sig i utbildningssektorn – trots att det inte tillhör deras kärnverksamhet. Att svenska företag går in och tar ett ansvar för Sveriges kompetensförsörjning är lovvärt men det är samtidigt ett underbetyg för det svenska utbildningsväsendet. Problemet med att företag inte, i tillräckligt stor utsträckning, kan finna den kompetens de efterfrågar nationellt, kan innebära att de i förlängningen tvingas flytta sin verksamhet utomlands.

Bristen på kompetent arbetskraft är störst inom teknik- och industriföretagen och Västmanland tillhör också de län i Sverige där mismatchen är som störst.

Trots det utbildas det för få ingenjörer i Sverige samtidigt som det finns ett stort glapp mellan högskole- och yrkesutbildningar på området. Företag och branschorganisationer arbetade därför aktivt för att gymnasieingenjörsexamen skulle återinföras i det svenska utbildningsystemet. Införandet kommer förhoppningsvis att bidra till en förbättrad matchning på arbetsmarknaden, men fler satsningar behövs.

De svenska företagen tar ungdomsarbetslösheten på allvar och har tagit flera initiativ till samarbeten för att trygga deras framtida kompetensförsörjning. Men ansvaret för att rätta till bristande kvalitet i utbildningssystemet får inte skjutas över på företagen, det ansvaret ligger hos politikerna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons