Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabbspår för narkotikaklassning

Folkpartiet har länge kritiserat den långsamma processen med att narkotikaklassa olika former av nya eller modifierade droger. Som liberaler har vi ett särskilt ansvar att skydda, framför allt våra unga från drogernas härjningar.

Annons

I många andra länder har man tacklat denna problematik genom att baka ihop narkotiska preparat i större grupper men i Sverige har vi tyvärr valt att endast låta våra myndigheter söka efter enskilda ämnen. Såsom uppgifter i media nyligen har visat innebär detta system att lagstiftningen får svårt att hänga med när nya preparat tas fram och att våra myndigheters förmåga att skydda våra barn och unga från droger kraftigt minskas.

Det är inte acceptabelt att våra barn och unga ska behöva utsättas för droger som alla vet är farliga för att lagstiftningen inte hänger med drogtillverkarnas kreativa sätt att kringgå lagar och regler. Därför har vi

i en motion till riksdagen begärt att regeringen ska ta fram en ny långsiktig narkotikalagstiftning, men även att den snarast ska införa ett snabbspår för narkotikaklassning.

Ett snabbspår finns exempelvis i USA och innebär att ansvariga myndigheter tillfälligt kan ställa en drog under kontroll i väntan på eventuell narkotikaklassning. Ett liknande system bör införas även i Sverige och det är vår förhoppning att regeringen snarast ska vidta nödvändiga steg för att skydda våra barn och unga från den ökande mängden droger som de lockas att köpa.

Agneta Berliner

riksdagsledamot (fp)

för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons