Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokrater: A-kassan en hörnsten i svenska modellen

Civilingenjör Joakim Larsson anser att socialdemokraterna alltid svartmålar alliansens politik medan han själv och alliansen står för det motsatta.

Annons

Med risk för att bli anklagade för ytterligare någon negativ benämning tar undertecknade socialdemokrater chansen att här försöka förklara hur vi socialdemokrater ser på den svenska modellen, där en stark a-kassa utgör en av hörnstenarna.

Betalningen till a-kassan görs av varje anställd med 4,45 procent av arbetsgivaravgiften på 32,28 procent, vilket finansierar 90 procent av den utbetalda ersättningen. Det är genom löntagarens arbete denna sociala lön kan betalas till staten. Genom arbetsgivaravgiften tillsammans med egenavgifterna är arbetslöshetsförsäkringen fullt ut finansierad.

Det här innebär också, att om egenavgifterna höjs utan att arbetsgivaravgiften ändras kommer de i stället att finansiera andra saker, till exempel skattesänkningar, vilket den inte var tänkt för när den infördes. Det är så den sittande alliansregeringen har gjort.

Vi socialdemokrater anser att full sysselsättning och aktiv arbetsmarknadspolitik är samhällets ansvar. Full sysselsättning krävs för att man riktigt ska kunna skydda löntagarnas position på arbetsmarknaden, vilket ju ingen kan garantera. Och då krävs det en aktiv arbetsmaknadspolitik som inte bara är till för de arbetslösa utan även bidrar till att hålla lönen uppe för dem som har jobb.

Alliansen, som delar upp människor i de där som behöver hjälp och vi som har jobb, begriper inte mycket om sambandet mellan den egna lönen, anställningstryggheten och åtgärder för som förlorat jobbet. För oss socialdemokrater är a-kassan en förutsättning för en solidarisk lönepolitik och ett skydd för den person som av en eller annan anledning mister sitt jobb.

Men premien får inte vara så hög att de mest utsatta grupperna inte har råd att ta en a-kasseförsäkring. För då blir det som USA:s sjukförsäkringssystem, där bara de som har råd att betala får en bra sjukvård. Resten får klara sig bäst de kan.

Vi tror på människors förmåga att vilja försörja sig själva. Men vi vet också att alla inte har eller får samma förutsättningar för detta. En trygg och stabil a-kassa är inte bara en hörnsten i den svenska modellen och arbetsmarknadspolitiken. Det är en hörnsten i en god ekonomisk hushållning. Trygga människor konsumerar, konsumtion leder till tillväxt och tillväxt leder till arbeten.

Den moderatstyrda regeringens politik är inte bara samhällsekonomiskt oansvarig, den är orättvis och samhällsfarlig. Inte nog med att de som står längst ifrån arbetsmarknaden genom sänkt arbetslöshetsersättning ska betala skattesänkningarna för dem som redan har arbete, de ska dessutom stå över nödvändiga arbetsmarknadspolitiska satsningar till förmån för dem som redan har jobb.

Det var nämligen precis vad som skedde när de som sitter av tiden i jobb- och utvecklingsgarantin blev av med 1,5 miljarder kronor som istället satsas för att möta varslen i finanskrisens och lågkonjunkturens kölvatten.

Solveig Ingemarsson

Jonas Ek

Thure Jadestig

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons