Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokrater: Ängsö skall vara kvar i offentlig ägo

Var finns i dag den öppna dialogen om Ängsö? Under den förra mandatperioden diskuterades Gäddeholms utveckling och framtid öppet utifrån många aspekter och framtidsscenarier i både medierna och i kommunfullmäktige.

Annons

Men nu skall ett betydligt större och svårare beslut fattas, nämligen Ängsös framtid.

Enligt Länsstyrelsen är Ängsös naturreservat med tillhörande öar ett av de tre viktigaste kultur- och miljöhistoriskt intressanta områdena i Sverige och kan jämföras med Visingsö. Länsstyrelsen redogör för den 800-åriga dokumenterade historien och den otroligt välbevarade bebyggelsen med öppna landskap och Mälarens skärgård med fortfarande betande djur i en sammanhållen struktur. 

Länsstyrelsen och stiftelsen som äger Ängsö lägger i dag resurser på att bevara och utveckla vandringsleder, fågeltorn, grillplatser med mera samt underhåller arkipelagens fina badhällar som många båtburna västeråsare tar sin tillflykt till under sommaren. Detta är något vi västeråsare sätter stort värde på för att även i framtiden ha tillgång till. 

Den moderatledda majoriteten med Elisabeth Unell i spetsen leker bara förhandlingslek ”Under hökens vingar kom” med de övriga majoritetspartierna. 

Var finns Lars Kallsäby och Centerpartiet i debatten om öppna jordbruksarrenden med möjlighet att bedriva jordbruk på Ängsö och för yrkesfiskare att kunna nyttja den unika mälarskärgårdens vatten? Den historia som Ängsö har och som i dag möjliggör ett bevarande av ett yrkesmässigt fiske och jordbruk i framtiden måste väl vara en målsättning även för Centerpartiet att värna om eller är man helt i klorna på moderaterna? 

Har Miljöpartiet någon egen ståndpunkt om Ängsös framtid eller tycker man också, som Moderaterna, att privatisering är den bästa lösningen? 

Vi som socialdemokrater har en klar uppfattning i frågan och den är att Ängsö skall vara kvar i offentlig ägo för att även i fortsättningen kunna erbjuda västeråsarna tillgång till öppna landskap i den unika Ängsömiljön. 

Staffan Jansson

Yngve Wernersson

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons