Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokrater: Bara ökade klyftor med Folkpartiets politik

Annons
Är i stan. Jan Björklund och Folkpartiet håller i helgen kommunalt riksmöte i Västerås. foto: scanpix

I valet 2006 lovade Folkpartiet nya svenska Nobelpristagare på sina valaffischer om man fick regera. Att Sverige ska stå sig starkt i den internationella konkurrensen när det kommer till kunskap och kompetens är självklart för oss socialdemokrater. Då är utbildningspolitiken central.

Länge stod vi tillsammans med Folkpartiet för skolreformer som skulle bidra till ökad jämlikhet, mot den konservativa högern som ville bevara överhetens privilegier.

I dag har Folkpartiet bytt sida. Höga ambitioner för alla barn och ungdomar har ersatts av elitsatsningar på några få. Det skapar inga Nobelpristagare – bara ökade klyftor. Jan Björklund har pratat mot utbildning och gång på gång upprepat att alla ungdomar vare sig kan eller vill bli akademiker.

Självklart ska ingen tvingas till högre utbildning, men en utbildningsminister borde åtminstone försöka att uppmuntra unga människors ambitioner.

I stället för att höja lägstanivån för vad var och en har rätt att lära sig har regeringen infört kvoter och spärrar som gör det svårare att komma vidare om man inte valt en spikrak väg från början. Det är inte rimligt att det språkval som barn gör när de går i årskurs 5 ska påverka deras chanser att komma in på högskolan senare i livet. I 13 OECD-länder går en större andel av de unga vuxna vidare efter gymnasiet än vad man gör i Sverige.

Facit är tyvärr inte bättre när det gäller kvalitetsfrågorna. Folkpartiets högskole-ministrar har lagt nästan all sin energi på symbolfrågor: kvotering och kårobligatorium. I de verkligt stora frågorna för högskola och forskning har man inte levererat.

Inte heller de högtflygande planerna för en ny skollag har det blivit något av. I ett pressmeddelande i december 2005 gick en stursk Jan Björklund till angrepp mot oss social-demokrater: ”Trots sju års arbete och otaliga förseningar misslyckas Socialdemokraterna med att lägga fram en ny skollag. Det är ett fiasko för Ibrahim Baylan och regeringen” skrev han.

Inför valet 2006 hette det att Folkpartiet med sina borgerliga kollegor skulle ta fram en ny skollag inom några månader vid en valvinst. Trots det kavata löftet har det gått fyra år och det enda vi har sett är en lagrådsremiss som fått icke godkänd av lagrådet. Björklunds storstilade löfte föll ihop som ett korthus.

Efter snart fyra år med en borgerlig regering kan vi göra flera intressanta iakttagelser: För det första att intresset för att höja utbildningsnivån i hela samhället är minst sagt låg från folkpartistiskt håll. För det andra att partiet har fastnat i symbolfrågor som rör högskolan snarare än i att fördjupa och utveckla kvaliteten. För det tredje kan vi konstatera att Sverige inte sticker ut positivt internationellt.

Om vi på allvar vill ha en chans att se fler svenska nobelpristagare gäller det att höja ribban. Då måste vi ta bort återvändsgränder i skolan och i komvux som sorterar bort studenter som saknar akademisk bakgrund. Forskning av hög kvalitet ska stödjas oavsett var i Sverige den bedrivs. Vi måste öppna för en nära samverkan med näringslivet om hur de kan få ut mer av forskningsresultat och rätt utbildad personal i sina företag. Kvalitativ utbildning för alla är inte ett hot – det är en möjlighet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons