Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokrater: Bota orsaken till kvinnomisshandeln

Kvinnomisshandel är inte bara ett hälso­problem, utan också ett socialt problem och jämställdhetsproblem. Det kommer aldrig att gå att minska våldet mot kvinnor om inte ­resurser satsas på kvinnorna som drabbas, men även på förövarna.

Annons

Trots att mycket gjorts för att minska våldet mot kvinnor i Sverige ökar problemet. I Västmanland får polisen årligen ta emot cirka 800 anmälningar om våld mot kvinnor i nära relationer. Men mörkertalet är stort.

Nyligen antog landstinget en länsstrategi för kvinnofrid i Västmanland. Länets kommuner är på väg att göra detsamma.

I Västerås behandlades den av individ- och familjenämnden den 24 september. Därefter skickades den till kommunstyrelsen, som ville ha in den senast den 30 september.

Det är bra. Det behövs en samordnad strategi för att förhindra våld mot kvinnor. Det tråkiga är att bara tre rader i strategin ägnas åt att ”utveckla insatser för förövare och misstänkta förövare”.

Våld i nära relationer är ofta en reaktion hos mannen av maktlöshet och vanmakt. Vanmakten består främst i oförmågan att hantera sina egna känslor. Männen hanterar ofta maktlösheten och vanmakten genom att förtrycka och slå. Trygga män är ofta betydligt mindre aggressiva än rädda män.

Misshandlade kvinnor söker ibland skyddade boenden för sig och barnen. Landets kvinnojourer har ofta varit livsavgörande för dem. Men i grunden är det fel att offren ska behöva gömma sig från förövarna. Eftersom det är mannen som är våldsverkare måste även mannen vårdas. En lösning kan vara att införa akutboenden för män som komplement till de skyddade boenden som i dag finns för kvinnorna. Ett bra exempel är Malmö där mannen kan flytta till en behandlingslägenhet under en viss tid. Under tiden kan den misshandlade kvinnan och barnen bo kvar i hemmet.

Män som slår måste ändra sitt beteende. Om inte så sker är risken stor att männen fortsätter misshandeln i nästa förhållande.

I Norge har programmet Alternativ till Våld använts med stor framgång under flera år. Under behandlingen, som är frivillig, får männen stöd och hjälp att lära sig hantera sina aggressiva beteenden. Metoden används också i flera svenska kommuner, bland annat i Västerås hos ”Kriscentrum för män i Västmanland” som startade för drygt ett år sedan.

Hittills har Kriscentrum tagit emot runt 25 personer. Men behovet är större. Ändå avslog VKL, Västmanlands kommuner och landsting, ”Kriscentrums ansökan om utökat verksamhetsbidrag för åren 2010-2012. Motiveringen från kommunerna var: det kostar för mycket just nu.

Men vad kostar det inte i mänskligt lidande och även skattepengar att ha män som fortsätter att misshandla kvinnor? Det leder till kvinnor och barn som måste skyddas. Det leder till kvinnor och barn som behöver vård för både fysiska och psykiska skador.

Det är självklart att kvinnojourerna ska ha ett fortsatt stöd av samhället. Men det räcker inte. Vi måste även arbeta med orsaken till våldet, det vill säga männen. Därför är det nödvändigt att satsa på självhjälpsprogram för män med aggressivt beteende. Vi kan inte bara behandla symtomen. Vi måste även bota orsaken.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons