Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokrater: En majoritet för de rika

Annons

Vad är det för människosyn, för ideologi och vilka värderingar som driver den moderatledda majoriteten i riksdagen och i Västerås?

Frågan måste tyvärr ställas. Den moderatledda politiken i riksdagen och i Västerås ger mycket ekonomisk stimulans till dem som redan har. De rika blir rikare och rikare.

Lika tydligt kan vi se att de som inte har - de som finns i utanförskap - ska hållas efter med hårdare regler och minskat ekonomiskt stöd. De arbetslösa, sjuka och förtidspensionerade får det sämre och sämre.

Bara de senaste veckorna har majoriteten i riksdagen och i Västerås travat exempel på varandra att man är en majoritet för de rika och välmående.

Här är några axplock:

- Förmögenhetsskatten slopas helt från 1 januari 2007. Bingo för förmögna villaägare på exempelvis Hamre och Framnäs.

- Fastighetsskatten på bostäder slopas från 1 januari 2008 och ersätts med en så kallat kommunal fastighetsavgift på 4 500 kronor. Bingo igen för de mest förmögna villaägarna.

- I Västerås vill den moderatledda majoriteten inte vara sämre. 4 300 lägenheter i allmännyttiga Mimer är till salu. Gissa om det gynnar den som bor hos Mimer i centrum eller Vallby?

- Majoriteten i Västerås har bestämt att höjningen av tomträttsavgälden ska begränsas för tomträtter med låga avgälder i förhållande till taxeringsvärdet för marken. Gissa igen om det gynnar de som har tomträtt centralt eller på Skiljebo?

- Nu är majoriteten i Västerås även på väg att rea bort alla tomträtter till mindre än halva marknadsvärdet. Skattebetalarna i Västerås förlorar 290 miljoner kronor av tomrättskapitalet. Inkomsterna till skola, vård och omsorg kommer också att minska rejält.

Miljöpartiet i riksdagen har förtjänstfullt påvisat att nästan hälften av de skattesänkningar som regeringen gör i vårbudgeten går till den rikaste tiondelen av befolkningen.

"Den moderatledda regeringen fortsätter att gynna dem som redan har höga inkomster, på bekostnad av dem som har det sämst i samhället. Detta ofinansierade bidragspaket till landets rikaste leder till kraftigt ökade klyftor", säger miljöpartiets Mikaela Valtersson.

När regeringen avskaffar värnskatten för dem som tjänar mest är fördelningspolitiken bortsuddad. Samtidigt jagar den moderatledda majoriteten arbetslösa, sjuka och förtidspensionerade med blåslampa.

Vi satsar på jobben säger man, men i verkligheten handlar det om hårda tag med sänkt sjukersättning, sjukintyg från första dagen och sänkt a-kassa. Här i Västerås har majoriteten även straffat barn till arbetslösa med en kraftigt nedkortad tid i förskolan.

"Vi genomför bara vad vi sa före valet", säger majoriteten. Men då var det fagert tal om det nya arbetarpartiet som hellre satsade på välfärden än på långtgående ofinansierade skattesänkningar. Nu är vi tillbaka till det gamla vanliga, en politik för de rika och välmående.

Orättvist är bara förnamnet på den moderatledda majoritetens politik. Vi bekämpade den politiken redan före valet och kommer att fortsätta arbeta för ett rättvist och solidariskt samhälle!

Ulla Persson(s)

Britt Sandström(s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons