Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokrater: En politik för att vända jobbkris till framtidstro

Annons

Nya varsel kommer varje dag. Bara i Västmanland har 970 varslats om uppsägning under november. Krisen påverkar allt fler familjer och företag.

Nu ökar antalet uppsägningar också i välfärden och då krävs en kraftfull politik för att vända utvecklingen kris till framtidstro. Därför har vi socialdemokrater den senaste tiden lagt en mängd förslag i riksdagen för att öka tillgången på utbildning för att investera i klimatomställning och gröna jobb, för att hålla uppe konsumtionen bland hushållen, och för att utveckla kvaliteten i vård, skola och omsorg. Det är en politik för att vända jobbkris till framtidstro.

Det är farligt om känslan sprids att det inte skulle gå att göra något åt jobbkrisen. För så är det inte. Det är varken slumpen eller finanskrisen som tagit bort 70 procent av all utbildning för nya jobb, stoppat klimatinvesteringarna och trängt ut en halv miljon människor ur a-kassan. Det är moderaternas politik.

Finansminister Anders Borg har sagt att det skulle ta två år innan man såg effekterna av regeringens politik. Nu är vi där - och effekterna är onekligen tydliga. Redan före jobbkrisen hade tillväxten tvärnitat och socialbidragskostnaderna ökat i hälften av landets kommuner. Västmanland är inget undantag och med ökande varsel om uppsägning kommer krisdrabbade kommuner i länet utsättas för tunga påfrestningar vilket kräver investeringar i människors trygghet.

Det står idag klart: ökade orättvisor löser inte problemen. Sverige behöver en ny färdriktning, och det kräver i sin tur en ny regering.

I söndags gav vi beskedet att ett nytt kraftfullt rödgrönt regeringsalternativ är format. 2010 går vi till val för att bilda en socialdemokratiskt ledd regering tillsammans med både miljöpartiet och vänsterpartiet.

Grunden för regeringssamarbetet måste vara en ansvarsfull ekonomisk politik. Sedan vi påbörjat samarbetet med miljöpartiet stod det klart att också vänsterpartiet ville vara med och ta ansvar för jobben och ekonomin i Sverige. Det är bra. Därmed är vi fler som kan hjälpas åt och ta upp kampen för ett regeringsskifte 2010!

Nu siktar vi på att byta ut den moderatstyrda regeringspolitiken. Nu siktar vi på en politik som sätter jobben främst och som rustar Sverige för framtiden.

Mona Sahlin

ordförande socialdemokraterna

Sven-Erik Österberg

ordförande socialdemokraterna i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons