Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokrater i Arboga: Inför välfärdsskatt

Välfärdsskatt på företag som verkar inom den skattefinansierade sektorn bör vara ett komplement till bolagsskatten.

Annons

Under slutet av den förra och i innevarande mandatperiod har privatiseringen av offentlig verksamhet ökat. Skolor, äldrevård, sjukvård, omsorg, kommunikationer, kultur- och fritid och mycket, mycket mer har sålts ut till enskilda företag/personer eller lagts ut på entreprenader.

När det gäller den skattefinansierade sektorn saknas det inte riskkapital därför att riskerna är små och behoven av vård, äldreomsorg och utbildning alltid finns. Kan man tänka sig en bättre investering än en som finansieras och garanteras av samhället?

Sköter man sin verksamhet med gott omdöme och kompetens har man en säker avkastning. Detta system och dess möjligheter till riskfria investeringar och stora vinster är oemotståndligt för så kallade riskkapitalister som ofta opererar med korta tidsperspektiv. Avkastningen på insatt kapital är säker, därför är intresset stort hos kapitalägarna.

Frågan är nu hur det går med övriga sektorer i samhället, till exempel inom näringslivet. Vill riskkapitalisterna satsa på de sektorer där riskerna är betydligt större? Kan det bli brist på riskkapital?

Vi vet att det är tack vare det riskvilliga kapitalet som våra företag har utvecklats fint under alla år och som har bidragit till den goda levnadsstandard som nu finns i vårt samhälle för de flesta, även om vi jämför med övriga i EU.

Vad händer med näringslivet om vi inte får tillräckligt med investeringskapital? Hur kan inte det slå mot hela vårt samhälle med tanke på att det krävs ordentligt med skatteinkomster för att klara välfärden.

Ett sätt är att ta ut en välfärdsskatt på de företag som är verksamma inom den skattefinansierade sektorn som ett komplement till bolagsskatten. Välfärdskatten kan sedan återinvesteras i den skattefinansierade verksamheten inom kommuner och landsting.

En välfärdsskatt minskar risken för att det skall bli brist på investeringskapital i det övriga näringslivet. En del av bolagens vinster kan överföras från bolagen till kommuner och landsting. En effekt kan bli att riskkapital till näringslivet säkras.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons