Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokrater: Nej till privata barnsjukhus

I Sverige och i andra välfärdsländer finansierar vi skolor och sjukhus med gemensamma medel - skattepengar. Visst finns det andra system.

Annons

I USA till exempel finansieras välfärden till stor del av privata medel. Den som har råd och kan betala för sig får högkvalitativ vård och de bästa skolorna.

De som inte kan betala för sig får gå i de statligt finansierade skolorna, som många gånger saknar behöriga lärare och har ont om resurser. Så vill vi inte ha det i Sverige. Här tillhandahåller vi skolor och sjukhus av hög kvalité - åt alla medborgare. Inte bara åt dem som kan betala för sig.

Centerpartiets Carola Gunnarsson och Jörgen Johansson föreslår i VLT att ökad privat finansiering av välfärdstjänsterna är en möjlig väg att gå. "Vi ser en växande privat betalningsvilja och betalningsförmåga hos våra invånare", skriver Gunnarsson och Johansson. Vad detta i klartext betyder är att de som har råd att betala för sig, får vård och skola på helt andra villkor än andra.

I Stockholm öppnar inom kort det privata barnsjukhuset Martina som blir en filial till Sophiahemmet. Dit välkomnas endast barn med en privat sjukförsäkring som för en normal trebarnsfamilj ligger på cirka 11 000 kronor om året. Har man inte tecknat någon privat sjukförsäkring, kan man i mån av plats - välkomnas ändå. Men då kostar det 1 400 kronor per besök.

Det är inte många familjer som får råd att komma till Martina. De mest utsatta familjerna, kanske de som bäst behöver barnsjukvård, välkomnas alltså inte på det privata barnsjukhuset. Barn med funktionshinder har i princip ingen möjlighet att teckna en sjukförsäkring. Delägaren och läkaren Olle Söder kommenterar detta faktum i Dagens Medicin genom att säga att man kan ju inte kan försäkra en båt som redan är stulen.

Stockholmare har reagerat starkt på att privata barnsjukhus nu etableras. Sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt (m) har fått ta emot mer än 600 protestmejl. En namninsamling mot sjukhuset har startats, vilken har fått in över 3 000 namnunderskrifter. Martinas ägare planerar att öppna liknande barnsjukhus i Göteborg och i Öresundsregionen. Vi vill inte se en sådan framtid i Västmanland.

En privatfinansierad sjukvård skapar en tudelad sjukvård. Särskilt allvarligt är detta när det handlar om barn. Om detta är en trend som håller i sig kommer vi att se en rikemanssjukvård för dem som kan betala för sig, där kvalitén är hög och kötiden kort. Den offentligt finansierade vården kommer att bli en sorts fattigsjukvård som med tiden skulle bli rätt utarmad.

Sjukvård i allmänhet och barnsjukvård i synnerhet ska finansieras via skattsedeln. På så sätt får vi en högkvalitativ vård för landets samtliga medborgare.

Det gamla talesättet är mer modernt än någonsin: "av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov". Så sammanfattar vi socialdemokrater vår syn på välfärden och hur den ska finansieras.

Sven-Erik Österberg

riksdagsledamot från Skinnskatteberg

gruppledare för socialdemokraterna i riksdagen

Pia Nilsson

riksdagsledamot från Sala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons