Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokrater: Rätten att välja skola är självklar

För oss är rätten att välja skola självklar. På den punkten måste Mikael Damsgaard och Roger Haddad missuppfattat oss.

Annons

Vår poäng är följande: När vi har överetablering av gymnasieskolor och en stor skolomställning i såväl grundskolan som gymnasieskolan vill vi tillämpa försiktighetsprincipen när det gäller etablering av nya fristående skolor.

Därför sade vi socialdemokrater i utbildningsnämnden nej till fler etableringar. I grundskolenämnden ville vi avvakta med fler etableringar tills skolomställningen är genomförd.

Nu är det inte Västerås kommun som avgör vilka fristående skolor som får tillstånd att starta. Det gör den statliga myndigheten Skolinspektionen.

Vi tycker att kommunerna ska ha ett större inflytande över hur och när fristående skolor får etableras. Det kan ske genom ett samrådsförfarande som leder till ett avtal mellan kommunen och den aktör som vill starta skolan. Kommer man inte överens är det Skolinpektionen som slutligen avgör. En sådan hantering föreslås från den socialdemokratiska partistyrelsen inför vår kongress i oktober.

Vi menar att skolpolitikerna i kommunen som har ett helhetsansvar för skolutvecklingen också ska ha ett inflytande över vilka skolor som etableras.

Kommunala skolor och fristående skolor ska finnas sida vid sida men det ska vara en helhetsbedömning av skolutvecklingen i kommunen som ska vara vägledande när fristående skolor etableras samt lika villkor.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons