Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokrater: Så bygger vi Sverige starkt

Som socialdemokrater står vi upp för människors lika värde. Vi vill skapa ett samhälle som bygger på alla människors möjlighet att utveckla sin frihet och kraft.

Annons
Kunskapens frukt. Utbildning är nyckeln till framtidens jobb och konkurrenskraft, men också till människors frihet att forma sina egna liv, skriver debattörerna.

Det kräver ett samhälle som är både solidariskt och rättvist. När vi ser borglighetens Sverige i dag ser vi ett land med påtvingat utanförskap och ökade klyftor. Vår övertygelse är att Sverige behöver en stark och framtidsinriktad socialdemokrati.

Utbildning är nyckeln till framtidens jobb och konkurrenskraft, men också till människors frihet att forma sina egna liv. Vi måste ge människor förutsättningar att möta företagens och den offentliga sektorns behov av arbetskraft. Människor ska kunna ta jobben när de kommer, och inte som i dag, alltför ofta stå utan den kompetens som efterfrågas.

Med fler i arbete kan vi finansiera utbildning, vård och omsorg för alla. Samhället investerar i utbildning och får mångdubbelt tillbaka i tillväxt och utvecklingskraft. Vår jobbpolitik handlar om full sysselsättning.

Sverige behöver en aktiv näringspolitik så att människor kan starta nya företag, och att de befintliga företagen kan växa. Fler jobb skapar vi tillsammans genom investeringar i forskning, utbildning och ny teknik, inte genom ökade klyftor eller övertro på mirakelkurer.

Vi vill leda in Sverige på vägen mot en kunskapsbaserad ekonomi. Vi lever i en globaliserad värld, vårt sätt att bäst konkurrera med andra länder måste vara med kompetens, kunskap och innovation – inte med sänkta löner och sämre villkor. Det löser vi genom samarbete mellan politik, näringsliv, fackföreningar och forskning.

Regeringen avstår från att investera i det som bygger Sverige starkt och väljer i stället att satsa drygt fem miljarder kronor på sänkt krogmoms. För oss är valet enkelt. Vi väljer att investera i jobb och utbildning för unga, sammanlagt 57 400 platser inom högskolan, vuxenutbildningen i traineejobb och utbildningsvikariat, till en kostnad av cirka sju miljarder kronor.

Vi ser tydligt hur regeringens politik inte når hela vägen fram – långt, långt därifrån. Vi ser de nästan 400 000 människor som har svårt att hitta jobb och blir kvar i arbetslöshet. Vi ser dem som kastats ut ur sjukförsäkringen, ut i otrygghet. Vi ser dem som inte får tillgång till kvalificerad utbildning och därför inte kan stärka sin position på arbetsmarknaden.

Vi ser även de utmaningar som etablerade grupper på arbetsmarknaden möter, övertid som bär iväg, otrygga arbetsförhållanden, dålig arbetsmiljö och svårigheter med att få livspusslet att gå ihop, allt detta kräver en lösning.

Vi tror på politiken och brinner av över-tygelsen om att vi tillsammans kan bygga ett bättre samhälle för alla. Vi ser bristerna och vi vill göra något åt dem. Sverige behöver framtidsvisioner.

Socialdemokratins Sverige är ett Sverige för alla. För vem du än är så tänker vi socialdemokrater stå upp för dina rättigheter att studera, arbeta, bidra till samhällsutveckling och tillväxt.

Så bygger vi Sverige starkt för framtiden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons