Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokrater: Så vill vi minska utsattheten i Västerås

Annons

Vi accepterar inte att det finns människor som är hemlösa i Västerås. I möjligheternas Västerås ska alla ha rätt till en bostad.

Ett av de största problemen i Västerås är bostadsbristen. Det byggs för lite och det som byggs är ofta dyra bostadsrättslägenheter. Vi vill bygga fler hyresrätter i Västerås. Blir det en rödgrön regering efter valet så kommer det att bli billigare att bygga just hyresrätter genom ett särskilt statligt stöd.

En annan oerhört viktig del är att jobba förebyggande så att ingen människa blir hemlös. Vi måste ha bra sociala skyddsnät i Sverige och Västerås för dem som drabbas av till exempel arbetslöshet eller sjukdom. Vi måste också tidigare hjälpa personer med missbruksproblem.

Här är insatser för våra unga särskilt viktiga då hemlösheten kryper ner i åldrarna. Lärare, fältassistenter, fritidsledare ska ges möjlighet att få bättre kunskap och kompetens om hur man upptäcker ungdomar i riskzonen och hur man hjälper och motiverar dem till att ändra sitt beteende. Vi vill ytterligare förstärka socialtjänsten med särskilda narkotikahandläggare.

Vi har under mandatperioden tagit initiativ till att starta ett MiniMaria. Där får ungdomar akut stöd tidigt i sitt missbruk och slussas vidare till vård och behandling.

Vi vill också satsa mer resurser på fritidsgårdarna så att ungdomarna har någonstans att vara efter skolan samt att det finns andra vuxna än föräldrarna att prata med om olika problem.

Vi vill fortsätta att satsa på fältassistenterna och boendestödsgruppen som gör ett fantastiskt jobb men de behöver bli fler.

Ett sätt att skapa trygghet och hålla ungdomar borta från destruktiv verksamhet är att barn och ungdomar får känna att de ingår i ett sammanhang. Här har föreningsliv, idrottsrörelsen, kulturliv, fritidsgårdar och studieförbund en viktig roll i alla våra stadsdelar. Därför ska de tas med när bland annat utvecklingen av stadsdelarna planeras.

Vi vill att de ska finnas flera olika typer av boenden för hemlösa. Hemlösa är ingen homogen grupp och har olika behov. För vissa är en egen lägenhet det bästa men andra kan behöva mer stöd.

Vi socialdemokrater har länge kämpat för att få till ett boende för hemlösa med psykiska problem som behöver stöd, men detta har dragit ut på tiden på grund av överklaganden. Nu är det äntligen på gång. Idén om ett inslussboende tycker vi var bra, men problemet är att bostadsbristen gör att det inte finns någonstans att slussa personer som behöver en egen lägenhet.

Hemlösheten är ett samhällsproblem som vi alla måste hjälpas åt med. Bostad först är vi beredda att prova tillsammans med andra boendealternativ.

I den bästa av världar skulle det inte behövas några akutplatser, men alltför ofta finns det hemlösa som inte får ett boende för natten. I vintras blev flera hemlösa nekade plats på Ekens akutboende. Detta är inte acceptabelt. För att förhindra detta vill vi skapa fler stödboenden och akutplatser.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons