Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokrater: Sveket mot de hemlösa är redan ett faktum

Annons

Vi betvivlar inte den moderatstyrda majoritetens ambitioner att hjälpa de hemlösa. Vi är också övertygade om att alla politiska partier vill hitta en lösning på hemlöshetsproblematiken.

Problemet är vilken väg man väljer att gå. En moderatstyrd politik minimerar möjligheterna att få bukt med hemlösheten. Den har helt andra prioriteringar.

Det största sveket var att man före valet 2006 lovade att införa en så kallad tak över huvudetgaranti. En garanti innebär att man garanteras något och i detta fall någon form av boende. När den moderatstyrda majoriteten kom till makten prioriterade den istället att sänka skatten och göra sig av med en tredjedel av Mimers hyresrätter. De hemlösa glömdes bort helt.

Nu påstår Elisabeth Unell istället att garantin bara ska gälla dem som är uteliggare. De är enligt kommunens beräkningar 29 personer och betydligt färre än de 325 personer som är hemlösa. Därmed uppfyller Unell endast elva procent av det vallöfte som skulle omfatta alla hemlösa i Västerås. 89 procent lämnar hon utanför.

Vad garanterar garantin nu efter valet? Tak över huvudet åt 29 uteliggare eller åt 325 hemlösa? Det är en stor skillnad.

Den moderatstyra majoriteten införde ett så kallat inslussboende efter valet 2006. Tanken var att de hemlösa först skulle bo där en tid för att sedan slussas vidare till ett annat boende och målet är att de ska få ett eget hem. Problemen som majoriteten blundar för är att det inte finns någonstans att slussa de hemlösa.

Vi behöver fler träningslägenheter för de hemlösa och majoriteten av de lägenheter som finns till detta ändamål tillhandahålls av det kommunala bostadsbolaget Mimer. När majoriteten nu väljer att sälja ut Mimers hyresrätter så försvårar den ytterligare för de hemlösa.

Den moderatstyrda majoriteten lägger all sin kraft på en tak över huvudet-garanti som inte är verklig. Den borde stället lägga sin kraft på att se till att de hemlösa har någonstans att bo. Vintern närmar sig med stormsteg.

Lars Eriksson

ordförande för socialdemokraterna i Västerås

Staffan Jansson

oppositionsråd

Anna Wallén

ledamot av kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons