Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna förordar EU- skatter

Annons

EU-parlamentet röstade nyligen om ett betänkande som förespråkar en lång rad gemensamma EU-åtgärder inom det socialpolitiska området. Kravet är att medlemsstaterna ska agera gemensamt i frågor såsom socialpolitik, skatter och pensionsreformer.

Junilistan anser att detta är avgörande politiska frågor som skall ligga inom medlemsstaternas kompetensområde. EU-parlamentets politiska majoritet vill dock se gemensamma lösningar och harmoniseringar inom dessa betydelsefulla områden. De svenska socialdemokraterna röstade ja till detta, med undantag för en ledamot som lade ned sin röst.

Samtliga socialdemokrater röstade ja till en paragraf som innehåller synpunkter på medlemsstaternas pensionsreformer. Likaså röstade ledamöterna för detta parti ja till en hänvisning till konstitutionen. Denna borde vara död och begraven, eftersom folken i Frankrike respektive Nederländerna har röstat nej till konstitutionen i folkomröstningar.

Såväl socialdemokrater som moderater röstade ja i slutomröstningen om betänkandet i dess helhet. Dessa två partier är därmed i praktiken överens om att EU ska ha ett inflytande inom det socialpolitiska området och att områden som skatter och pensioner inte fullt ut tillhör medlemsstaternas kompetens.

Junilistan däremot anser att EU-samarbetet borde begränsas till frågor som gäller miljöpolitik och den inre marknaden. I övrigt litar vi fullt ut på att respektive medlemsstat är kapabel att bedriva den politik som de finner vara mest passande utifrån de nationella förutsättningarna.

Hélène Goudin

EU-parlamentariker, Junilistan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons