Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna har haft årtionden av chanser

Annons

Anna Wallén, ordförande s-kvinnor i Västmanland, skriver i en debattartikel den 4 augusti att socialdemokraterna inte gjort tillräckligt för att eliminera orättvisorna mellan könen. Det håller jag med om. Ändå har jag svårt att utläsa några konkreta åtgärder för hur Wallén vill åstadkomma ett mer jämställt samhälle.

Socialdemokraterna har haft årtionden av chanser att förändra verkligheten gällande till exempel kvinnors arbetsvillkor. Men inte ens inom den offentliga sektorn där socialdemokraterna som arbetsgivare haft störst möjlighet att påverka, har kvinnorna jämlika villkor.

Tvärtom är det här som kvinnor har de sämsta lönevillkoren, de högsta sjukskrivningstalen och nästan inga möjligheter att välja arbetsgivare. I offentlig sektor är den kvinnliga genomsnittslönen bara 73 procent av den manliga.

Wallén, som representerar s-kvinnor Västmanland, tar klart avstånd från ett skatteavdrag för hushållsnära tjänster och ser det som ett hot mot jämställdheten.

Tvärtom, menar jag och ifrågasätter den hittills förda s-politiken. Var finns jämställdheten i att skatterabattera traditionellt manliga arbeten (ROT-avdraget) men inte kvinnliga?

Var finns jämställdheten i att många kvinnor avstår chefsjobb eftersom de fortfarande drar tyngsta lasset hemma? Var finns jämställdheten i att många kvinnor jobbar svart med hushållstjänster utan anställningstrygghet? Var finns jämställdheten i att många småbarnsföräldrar går på knäna för att socialdemokraterna låter gamla ideologiska blockeringar råda i denna fråga?

Ett skatteavdrag skulle också betyda mycket för att få ner arbetslösheten. En utredning av Konjunkturinstitutet visar att över 10 000 nya jobb skulle kunna skapas om skatten halveras för hushållsnära tjänster. Systemet med avdrag för hushållsnära tjänster gör också att många äldre kan bo kvar hemma betydligt längre. Vilket inte bara är en samhällsekonomisk vinst utan även ett mått på livskvalitet för många äldre.

Folkpartiet liberalerna har länge krävt skattelättnader på hushållsnära tjänster. Ett förslag som lagts innebär att man ska få tillbaka upp till 2 000 kronor i månaden om man köper städning, trädgårdsarbete, barnpassning och dylika tjänster. Man ska få dra av hälften av de utgifter man haft upp till 50 000 kronor om året, alltså maximalt 25 000 kronor.

När s-kvinnor Västmanland tar ställning mot ett avdrag för hushållsnära tjänster, stänger de dörren för en av många åtgärder som behövs för att öka jämställdheten.

Åsikterna inom socialdemokratin verkar dock gå isär. Roland Sundgren, tidigare riksdagsledamot för socialdemokraterna, menade i en artikel i somras att bonära tjänster, främst för äldre, bör stimuleras.

Jag har tidigare efterfrågat biträdande finansministern Sven-Erik Österbergs åsikt när det gäller skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Dock utan att få svar. Kanske kan någon av de andra s-riksdagsledamöterna ge besked? Har vi råd att tacka nej till nya jobb som denna typ av skatteavdrag kan ge?

Om skatteavdrag på hushållsnära tjänster kan bidra till att skapa fler jobb, krympa den svarta sektorn och öka jämställdheten, är det dumt att säga nej.

Agneta Berliner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons