Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna har misslyckats att få med de unga

Annons

Sysselsättningen har ökat, men de fasta jobben har tvärtom minskat i antal. Det är en del av verkligheten, som speglas av siffror från Statistiska centralbyrån, trots den högkonjunktur som Sverige just nu upplever.

Arbetslösheten är fortsatt hög. Högst är den bland ungdomarna, vilket är mycket allvarligt. I Västerås är skyhöga 12,4 procent av ungdomarna arbetslösa.

I april var den registrerade svenska arbetslösheten bland ungdomar den tredje högsta i Europa. Och till skillnad från vad regeringen hävdar, är detta inte ett problem som löser sig självt.

Kvalitetsförsämringarna i högskola och yrkesutbildning och den stora utslagningen från gymnasieskolan är viktiga bidragande orsaker till att ungdomars ställning på arbetsmarknaden har försvagats.

Globaliseringen erbjuder fantastiska möjligheter till självförverkligande och nya upplevelser. Men drömmarna om att resa, leva och jobba i andra länder blandas med oro för framtiden. Många ungdomar känner oro, stress och otillräcklighet. De siffror som visar regeringens misslyckande när det gäller unga människor går inte att förneka.

*87 000 unga är arbetslösa enligt den officiella statistiken.

*21 000 unga är förtidspensionerade.

*10 000 unga lämnar grundskolan varje år utan fullständiga betyg.

*25 000 unga hoppar av gymnasiet varje år.

*20 000 unga är långvarigt socialbidragsberoende.

Mot denna bakgrund är det oroväckande att finansminister Per Nuder sagt sig inte vara oroad över ungdomsarbetslösheten, med motiveringen att de unga är de som fortast kommer tillbaka på arbetsmarknaden när konjunkturen är stark. Men så förefaller det inte vara denna gång.

Våra regler och system är för stelbenta för att ungdomar naturligt ska komma in på arbetsmarknaden. Kortsiktiga, tidsbegränsade åtgärder är inte gott nog. Vi måste ha mer varaktiga insatser för att bryta ungdomsarbetslösheten.

Slopa arbetsgivaravgiften om man anställer ungdomar som varit arbetslösa mer än sex månader.

Fungerar dessa nystartsjobb, anser jag att vi ska överväga att helt slopa arbetsgivaravgiften för alla ungdomar under 25 år som anställs. Förenkla reglerna för tillfälliga anställningar så att fler får in en fot på arbetsmarknaden. Inför bättre yrkesutbildningar och lärlingsutbildningar på gymnasiet så att färre hoppar av och fler får en utbildning som leder direkt till ett arbete. Bygg ut den kvalificerade yrkesutbildningen (KY) rejält.

Vårt välstånd bygger ytterst på det enskilda företagandet - fler företag ger fler arbeten. Det är därför dags att riva de hinder och svårigheter som finns för företagande. Vi måste våga modernisera arbetsrätten så att fler vågar anställa.

Vi måste minska regelkrånglet som mest drabbar småföretagarna, så att de kan koncentrera sig på sin verksamhet och inte på blanketter och tillstånd. Göra det lättare att anställa genom lägre arbetsgivaravgifter. Då ger vi inte minst ungdomarna en vettig chans att få sina första arbeten.

Agneta Berliner

Vi måste ge ungdomarna en vettig chans att få sina första arbeten, anser Agneta Berliner (fp), riksdagskandidat för Västmanland.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons