Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna idiotförklarar väljarna

Annons

Det är uppenbart att väljarna gjorde ett aktivt val förra året efter mer än ett decenniums styre av en socialdemokratiskt ledd regering. De valde att vika av från den väg som inte längre förespråkade en tydlig arbetslinje utan i stället skapade stora klyftor mellan de som hade arbete och de som stod utan. Istället valde de en väg med fokus på arbete och genom det en stark välfärd.

Länets socialdemokratiska riksdagsledamöter låter i VLT den 25 juni som om väljarna inte visste vad de gjorde. Det är en trist och onödig idiotförklaring av väljarkåren. Vi tror att människor är fullt kapabla att fatta egna, vettiga och riktiga beslut. Vi är fullkomligt övertygade om att de ser alla de positiva förändringar som alliansregeringen nu genomför.

Varför är det så svårt för socialdemokraterna att förstå folks misstro till er politik? Under er senaste regeringstid ökade andelen fattiga hushåll kraftigt och inkomstspridningen ökade, enligt internationella mått, som allra mest.

Som exempel kan nämnas att hushåll med låg ekonomisk standard, det vill säga de med en inkomst som ligger 60 procent under medianinkomsten, ökade med hela 10 procent under perioden 1995-2006. Lägg därtill att socialdemokraterna avskaffade förmögenhetsskatten för de allra rikaste, vilket underminerar era egna argument. Socialdemokraterna har sedan enträget fortsatt prata om en politik som leder till bidrag i stället för jobb.

40 procent av de samlade skatteförändringsförslagen från socialdemokraternas sida går till personer med en månadslön som överstiger 39 000 medan två tredjedelar går till dem som tjänar 28 000 kronor eller mer. Andra yrkesgrupper såsom sjuksköterskor, lokalvårdare, metallarbetare och förskollärare får dra det tunga lasset med mycket sämre marginaleffekter genom det höga skattetrycket. Dessa grupper blir stora förlorare med en socialdemokratisk politik.

Än så länge har socialdemokraterna inte presenterat konkreta förslag utan hackat på de förändringar vi driver igenom. Vi ser redan effekterna av vår politik genom bland annat nystartsjobben som förra veckan nästan uppgick till 10 000. En siffra som vi hoppades uppnå efter första året men som nu redan infriats.

Väg sedan in effekterna av hela vår politik så blir det glasklart att jobben kommer i första hand. Fler riktiga jobb som stärker vår välfärd med ökade skatteintäkter och en mer rättvis inkomstspridning.

Vi ser ett starkt Sverige i dag som med hjälp av vår politik kan förändra och förbättra. Vi var inte nöjda med hur det var och det var inte väljarna heller.

Jessica Polfjärd (m)

Staffan Anger (m)

Agneta Berliner (fp)

Jörgen Johansson (c)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons