Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna prioriterar inte skolan

Annons

Folkpartiet Västerås går till val på att prioritera skolans kunskapsuppdrag. Socialdemokraterna har nu styrt Västerås med de rödgröna sedan 2010.

Facit visar att skolresultaten i Västerås sjunker, gymnasiets resurser går till tomma lokaler och en hög andel ungdomar lämnar utan slutbetyg – rakt ut i arbetslöshet. Erbjudna sommarjobb löser inte risken för utanförskap.

De ska erbjudas en yrkes- eller lärlingsutbildning samt möjlighet att komplettera sin utbildning. Vi vill att fler ungdomar klarar en utbildning redan under gymnasietiden.

Barngruppernas storlek i förskolan ökar, lärartätheten minskar jämfört med när Folkpartiet ingick i ledningen för Västerås. Lärare har demonstrerat utanför stadshuset med krav på högre löner.

Att vi fått gehör för en tillfällig satsning är otillräckligt, Västerås har en hemläxa. Socialdemokraterna har varit emot hela tiden, satsningen upphörde vid årsskiftet.

Vi kommer fortsätta prioritera högre lärarlöner och ökar nationellt antal förstelärartjänster som innebär 131 fler tjänster till Västerås.

Socialdemokraterna ger uppdrag till förskola och skola utan att anslå mer resurser, detta är inte hållbart. Det måste vidare ske en rensning av lärarnas administration, vilket utretts sedan 2012 men ännu inte resulterat i lokala politiska beslut.

Allt detta sker under Socialdemokraterna som leder det rödgröna samarbetet och den lokala skolpolitiken. Därför blir det bara tomma ord när partiet nu säger sig vilja prioritera eleverna.

Lärarnas arbetsmiljö är sämst i landet. Västerås hamnade sist i Lärarförbundets ranking 2013. När Folkpartiet tog upp detta i kommunfullmäktige viftades det bort som en gammal undersökning.

Några veckor senare går Lärarförbundet ut och hotar med att anmäla arbetsgivaren. Vi har i veckan haft dialogmöten med de båda lärarfacken och vi kommer att föreslå åtgärder för att lärarna på Västerås skolor ska få ägna sig åt sitt huvuduppdrag, att undervisa.

Folkpartiet kommer fram till valdagen att utmana Socialdemokraterna och utkräva ansvar för de senaste årens beslut kring skolan. Västerås behöver en politisk ledning som faktiskt prioriterar elever och lärare, inte bara i form av pressmeddelanden och debattartiklar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons