Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna styr familjelivet ända in i sovrummet

Annons

En het debatt om familjepolitiken har pågått i våra riksmedier under mer än två veckor och den välkomnar vi kristdemokrater. Det är inte politikerna som dominerar debatten! Huvudfrågan är hur föräldraledigheten ska se ut, vem som ska vara hemma med barnet och vilka konsekvenser detta får för de vuxna i deras arbetsliv.

Det allvarliga med den socialdemokratiska familjepolitiken är att den styr familjers liv ända in i sovrummet. När på året är det bäst att föda barn för att få dagisplats? I Västerås är det i augusti som man kan vara säker på att få en plats i tid. Föräldraförsäkringens utformning tvingar föräldrar att anpassa sig för att få del av bidragen. En ökad kvotering av föräldraledigheten innebär ytterligare en inskränkning av föräldrars frihet att själva styra över sina liv. Den socialdemokratiska partikongressens beslut nyligen att "knyta en större del av föräldraförsäkringen till respektive förälder de kommande fyra åren" (om socialdemokraterna lyckas klamra sig fast vid regeringsmakten) är en klar signal. Bara valet är över genomförs en tvångsdelad föräldraförsäkring. Men först vill Göran Persson röstmaximera i riksdagsvalet nästa år!

Kvoteringsförespråkarna borde se hur olika familjers liv är. En förälder har just startat ett företag, en annan gör klar sin utbildning, en sköter ett jordbruk, en annan förälder har blivit psykiskt sjuk och så vidare. Det behövs inte fler ideologiska pekpinnar och besserwissrar. Varje familj måste få ordna sin tillvaro på för dem bästa sättet.

Vi politiker bör tillgodose även de föräldrar som vill ha någon annan typ av barnomsorg än kommunala förskolor. Kristdemokraterna ser som sin uppgift att utveckla sådana förslag till exempel där föräldrar själva ska kunna ta hand om sina barn de första åren genom 300 så kallade barndagar och ett kommunalt vårdnadsbidrag när föräldrapenningen är slut.

Vår linje är att det ska finnas tillräckligt bra verktyg så att föräldrar ska kunna välja den barnomsorgsform som passar familjen bäst. Där är kommunala förskolor ett alternativ bland flera. Vi kristdemokrater blir dock ofta beskyllda för att kräva tillbaka hemmafruidealet, men, det kan inte var mer fel. Vi vill se en mångfald av modeller där familjen formar sin egen lösning.

Var är barnet i allt detta? Begreppet "barns bästa" får inte bli ett tillhygge som vi använder för att puckla på varann. För vissa föräldrar innebär "barns bästa" att man har barnet i förskola redan från ett års ålder, för andra betyder "barns bästa" att man själv tar hand om barnet de första åren. Föräldrarna vet bäst, de måste få tillbaka sin auktoritet som föräldrar!

Så var det jämställdheten. Vi kristdemokrater är övertygade om att de fäder som tar ut pappaledighet drar en stor vinstlott när det gäller kontakten med barnen. Det finns också statistik på att par som delar på omsorgen om barnen i mindre utsträckning separerar.

Vi vill ändå ge alla klåfingriga politiker ett gott råd: Låt föräldrarna ha ansvaret för fördelningen av föräldraledigheten och för valet av omsorg om sina barn. De vill sina "barns bästa" och väljer därefter.

Elisabet Fridén

Solveig Nygren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons