Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraternas budgetförslag skapar inga nya jobb

Annons

Socialdemokraterna pratar mycket om att bekämpa arbetslösheten. Det är därför förvånande att det inte finns ett enda förslag i Socialdemokraternas budget som skulle skapa nya jobb inom en överblickbar framtid, vilket också partiledaren Stefan Löfvén medgav i Dagens Ekos lördagsintervju i maj. Däremot finns ett antal S-förslag som skulle leda till färre jobb.

Alliansens jobbpolitik har varit framgångsrik. Under Alliansens regeringstid har utanförskapet minskat kraftigt, antalet nya jobb har ökat med över 200¿000 och sysselsättningsgraden har ökat i alla åldergrupper. Detta till skillnad från de flesta länder i vår omvärld där utvecklingen varit den motsatta, jobben har försvunnit och arbetslösheten har ökat. Från 2006 till 2011 har Sverige gått från 14:e till 9:e plats när det gäller listan över lägst arbetslöshet i EU.

Alliansens politik har gjort skillnad. Rut-avdragen har skapat en mängd nya företag och arbetstillfällen och Rot-avdragen har stärkt byggsektorn. De sänkta arbetsgivaravgifterna för unga kan redan ha skapat 40 000 nya jobb om man ska tro en rapport från organisationen Företagarna nyligen. Den nyligen sänkta momsen för restaurangsektorn verkar också ha gett resultat. Både branschen och Arbetsförmedlingen rapporterar om en ovanligt stor tillväxt av lediga jobb jämfört med tidigare år, och antalet anställda i branschen har ökat betydligt mer än genomsnittet på arbetsmarknaden. Jobbskatteavdraget har enligt en färsk utvärdering också haft positiv effekt på sysselsättningen.

Nu vill Socialdemokraterna höja arbetsgivaravgifterna för unga med 16 miljarder, fördubbla restaurangmomsen, avskaffa eller försämra rut- och rotavdragen, försämra jobbskatteavdraget, höja energiskatterna och införa kilometerskatt på transporter. Man undrar hur många småföretag och arbetstillfällen som skulle slås ut? Och hur skulle skattehöjningar på runt 20 miljarder skapa nya jobb?

Kommunerna skulle drabbas extra hårt av S-politiken. Höjd arbetsgivareavgift för unga skulle kosta 3,7 miljarder, och Socialdemokraterna säger tydligt att man inte tänker kompensera kommunerna för detta. Dessutom vill man dra in ytterligare cirka 2 miljarder per år av statsbidraget. Hur ska det skapa nya jobb inom vård och skola om man drar in 5,7 miljarder från kommunerna?

Socialdemokraterna påstår att regeringen har dragit in på högskoleplatser och vuxenutbildning. Det är fel. Antalet högskolestuderande var det högsta någonsin under 2010 och 2011, och Alliansen satsar nära 1 miljard mera på vuxenutbildning 2012 än vad Socialdemokraterna gjorde 2006. Vi har också utvecklat helt nya utbildningsformer för vuxna som yrkesvux, lärlingsvux och yrkeshögskolan, och vi har reformerat hela gymnasieskolan för att minska avhoppen. Socialdemokraterna vill återgå till att tvinga alla elever att läsa in högskolebehörighet i gymnasiet, trots att detta leder till fler avhopp och därmed ökad ungdomsarbetslöshet.

Alliansen har en politik för fler jobb. Det har inte Socialdemokraterna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons