Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraternas jakt- och skyttepolitik missar målet

Annons

det ena är frågan om blyammunitionens vara eller icke vara, den andra frågan handlar om rovdjurspolitiken och rätten att skydda sin tamboskap och husdjur.

Regeringen har gett i uppdrag till Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen att göra en konsekvensanalys av det föreslagna blyammunitionsförbudet. Man har alltså inte upphävt förbudet för blyammunition utan det ska fortfarande förbjudas den 1 januari 2008.

Det som ändå är glädjande i bedrövelsen är att man senarelägger förbudet mot blyhagel till samma datum. Det som återstår är att försöka få s-regeringen att begripa att det inte heller 2008 skall träda i kraft något förbud.

Vi arbetar för att det skall bli en ny borgerlig regering nästa år, då är den här frågan inte svår att lösa eftersom de miljömässiga skälen inte finns. Även de djur-etiska konsekvenserna av ett förbud är allvarliga då det saknas säker alternativammunition som effektivt dödar viltet. Med stålammunition, som är det enda reella alternativet, är risken för skadeskjutningar betydligt större. Vem i s-regeringen tar ansvar för detta? Är det Göran Persson själv?

Om blyammunition förbjuds vid jakt kommer ett stort antal vapen att bli förbjudna att jaga med på samma sätt som idag. För exempelvis kulvapen av kaliber 6,5x55 blir konsekvensen att de inte kan användas som klass 1 vapen och det gör att cirka 140 000 vapen hos svenska älg-jägare blir obrukbara för detta ändamål. Vem ska stå för ersättningen? Finansministern lånar ju redan stora belopp till vänstermajoritetens budget.

Det andra problemområdet är rovdjurspolitiken. Moderaterna menar att skyddsjakt ska tillåtas om rovdjur angriper tamdjur, vilket inte entydigt är fallet i dag. Jakten måste naturligtvis också få påbörjas så fort angreppet sker - till vilken nytta är den annars?

Jordbruksminister Ann-Christin Ny-kvist (s) har föreslagit en förändring av jaktförordningen som är otillräcklig och som lämnar många frågor obesvarade. Även om man kommer att få skydda sina djur mot rovdjursangrepp när de är inhägnade så kommer även fortsättningsvis våra husdjur att vara fredslösa. Detsamma gäller om ett rovdjur skrämmer boskap så att de flyr ur inhägnaden, då gäller heller inte skyddet.

Många svenskar gör stora viltvårdande insatser genom att delta i jakt av olika slag. Andra förvaltar ett arv och försöker upprätthålla balansen mellan olika djurarter på sin egen mark. Dessa människor förtjänar uppmuntran och tydliga regler för vad som ska gälla vid jakt och skytte. Det som inte behövs är förbud och förordningar som gör den till brottsling som försvarar sina egna djur mot rovdjursangrepp. Behovet av en kursomläggning i jakt- och skyttepolitiken är ytterligare ett skäl för ett regeringsskifte före nästa års älgjakt.

Tomas Högström

Jan-Evert Rådhström

.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons