Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraternas politiska piruetter

Det finns en tradition inom svensk försvarspolitik att uppnå enighet kring dessa för landet viktiga frågor.

Annons

Traditionellt har vänsterpartiet/kommunisterna inte ingått i dessa överenskommelser då de ständigt framfört en avvikande och extrem försvarspolitik. Tidigare har Socialdemokraterna bestämt avvisat närmanden från vänsterpartiet/kommunisterna i försvarsfrågan.

Nu är det annorlunda! Nu är Socialdemokraterna och vänsterpartiet/kommunisterna ett radarpar i svensk försvarspolitik. I och med detta lämnar Socialdemokraterna det som för dem tidigare varit en huvudfråga nämligen internationell solidaritet och fredsfrämjande insatser. 

Det är en trist läsning att i riksdagen se dem samarbeta intimt med vänsterpartiet/kommunisterna i en så viktig fråga. Tydligast blir det genom deras gemensamma reservationer där de enats i tolv reservationer av tolv möjliga, mot försvarsberedningens förslag. Den här starka omsvängningen inger oro. Dessutom innebär oppositionens piruetter inom försvarspolitiken förslag om radikala sänkningar av försvarsanslagen i en tid då vi har anslag som ligger mycket lågt i förhållande till andra länders anslag. Det är dessutom uppseendeväckande att hävda att Sverige ligger inom den ryska intressesfären och att EU-ländernas solidaritets, respektive biståndsåttagande gentemot varandra, inte omfattar länder som Estland, Lettland och Litauen. Det innebär att Sverige aldrig ska kunna bistå de baltiska länderna med någon form av militärt stöd vad som än händer. Synsättet är, minst sagt, häpnadsväckande. 

Svensk försvarspolitik behöver stabilitet samtidigt som försvaret ska anpassa sig till dagens hotbild. Det synsättet kräver att partier med extrema uppfattningar om försvaret bör sållas bort i den breda överenskommelsen. I dag räknas Socialdemokraterna till gruppen extrema partier på det här området vilket inte är en bra utveckling. Någon i detta parti bör slå näven i bordet och uppnå rättning i ledet.

Den tradition som svensk försvarspolitik bygger på är väl värd att försvara. Sveriges roll som en aktiv nation för att värna och utveckla folkrätten bör också bestå. Utrymme för politiska piruetter finns det förmodligen på andra områden än inom försvarsområdet som är en tung trygghetsfråga för vårt land.

Jörgen Johansson (C)

riksdagsledamot för Västmanlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons