Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraternas småföretagsfientliga praktik

Annons

Näringsminister Thomas Östros (s) utropar nu att partiet satsar på småföretagen. Jag säger bara: Tro honom inte.

När det är valår släpper tydligen alla hämningar och all skam är som bortblåst. Landstings-rådet Glenn Andersson försöker upprepa tricket från förra val-rörelsen att inbilla oss att landstingets ekonomi är god. Hur dumma tror han egentligen att medborgarna är? Och så försöker nu näringsministern att framställa socialdemokratin som småföretagarnas vän. Inte går vi väljare på så billiga trick.

Alla partier har under de senaste två mandatperioderna framhållit att det är småföretagen, som skall svara för framtida tillväxt och sysselsättning, i synnerhet när utflyttning av jobben hos storföretagen blir alltmer påtaglig, och alla partier har sagt sig vilja gynna just småföretagen. De enda som haft möjlighet att sätta kraft och åtgärder bakom de vackra orden är just socialdemokraterna. Och ingenting påtagligt har hänt.

Under mer än de senaste två mandatperioderna har man till exempel sagt sig vilja minska småföretagens byråkratiska bördor. Men den ena utredningen efter den andra har havererat och kommissioner i ärendet har kommit och gått, och pålagorna har inte minskat utan i stället ökat i omfattning.

De ökända 3:12-reglerna som ovanpå en dubbelbeskattning av småföretagens vinster dessutom har som uppgift att tillse att småföretagaren inte får tjäna mer pengar på sitt engagemang och sitt risktagande än de anställda, har justerats en aning. Företagare med flera anställda har fått små förbättringar, medan de med få anställda fått motsvarande försämringar. Ett nollsummespel alltså och fortsatt straffskatt på riskvilliga entreprenörer. Ett år av frihet från arbetsgivaravgifter för de ensamföretagare som anställer sin första medarbetare är inget annat än ett hån mot småföretagarkollektivet.

Under kriget var det bönderna som var socialdemokraternas ideologiska hatobjekt. Under 1900-talets senaste decennier är det småföretagarna som fått överta den rollen. Socialdemokraterna har aldrig kunnat fria sig från misstanken att först bönderna och numera alltså småföretagarna skor sig och myglar till sig fördelar och förmåner som arbetaren aldrig kan komma i närheten av. Och därför skall de utsättas för en rigorös byråkratisk kontrollapparat och en orättfärdig beskattning.

Allt fagert tal om företagen som samhällets framtida ryggrad är bara politisk retorik och saknar all trovärdighet.

Den småföretagarfientliga politiken förs på riksplanet och lokalt i kommunen är det inte mycket som kan påverkas. Vår kommun Västerås har haft en förkärlek till att driva verksamheter i egen regi, verksamheter som kunde eller borde läggas ut på entreprenad. "Det är ett sätt att ha tummen i ögat på företagen" har det uttalats från ledande håll. Alltså ännu ett bevis på den misstro socialdemokraterna hyser gentemot småföretagen. Den mest påtagliga insatsen för näringslivet i Västerås är väl majoritetens tillhandahållande av billig ungdomsarbetskraft till McDonalds. Men lika litet som kommunens företrädare är orsaken till den nationella småföretagsfientliga politiken, lika litet kan Ulla Persson (s) slå sig för bröstet och försöka göra en gynnsam konjunktur till den lokala socialdemokratiska ledningens verk.

Den politiska oppositionens förmåga att göra den tjusiga retoriken till verklighet är ju oprövad, och lite skeptisk kan man väl få vara. Det finns ju nästan inga politiker, oavsett färg, som förstår småföretagarens villkor och vardag. Men socialdemokraterna har haft mer än två mandatperioder på sig för att visa prov på mer än fagra ord. Vi har därför ingenting att förlora på att ge de andra en chans att visa att de menar allvar med sin uttalade syn på småföretagandet.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons