Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokratin är en frihetsrörelse

Annons

Människor vill vara med och ta ansvar för sin egen framtid. Därför inleder vi socialdemokrater i Västerås nu ett samtal om framtiden. I samtalet vill vi prata med västeråsarna om vad de tycker är bra i Västerås, och vad som kan bli bättre.

Samtalet inleds i och med att vi har en valstuga på plats på Hantverkargatan fram till söndagen den 18 september. Den dagen är det ett år till de allmänna valen i september 2006. Samma dag genomförs även fyra val inom Svenska kyrkan ? till kyrkomötet, till stiftet, till Västerås kyrkliga samfällighet och till den egna församlingen.

Tanken med samtalet är enkel. I samtalet möts vi och lyssnar till varandras åsikter och erfarenheter. Vi övertygar varandra och blir ibland överens och ibland inte. Men genom att vi möts i ett demokratiskt samtal kan vi forma framtiden tillsammans.

Socialdemokratin är en frihetsrörelse. Genom alla de år som socialdemokratin funnits som politisk rörelse går frihetskampen som en glödande röd tråd.

Till en början handlade det om att befria människor från orättvisor och förtryck. Därefter har det handlat om att successivt öka människors frihet genom att skapa ekonomiskt oberoende och ett fungerande välfärdssamhälle. Detta har skett genom en målmedveten politik i riksdag, lands-ting, kommuner och genom folkrörelsearbete.

Vi vill arbeta för ett Västerås med en god förskola med färre barn i barngrupperna, och en skola som fungerar för barnen och ungdomarna. I vårt Västerås vill vi ha en välfärd som fungerar; med äldreomsorg och sjukvård av hög kvalitet. Det ska finnas en bra social trygghet ? men det ska också vara tryggt för västeråsarna att vistas på gator och torg.

Vi har nått långt ? väldigt långt om man jämför med många andra länder ? men ännu är vi inte nöjda. Sjukvården och förskolan är exempel på områden där vi tycker att det kan bli bättre.

I samtalet kommer vi att fråga vad som fungerar bra i dagens Västerås. Vi vill också prata om vad som fungerar mindre bra. Vad bör vi ? och vad kan vi ? göra för att Västerås ska bli en ännu bättre stad att leva i?

När vi har interna möten, arbetar utåtriktat i våra bostadsområden, demonstrerar på första maj, har aktiviteter på kulturnatta eller bjuder in till olika arrangemang ska det ske i form av ett samtal. Ett samtal som alltid ska utgå från västeråsarens villkor och vardag.

Samtalet tar förstås inte slut när valstugan stängs efter den 18 september. Efter den 18 september finns det sossar på Stora torget varje lördag för att samtala om framtiden. Vi vill nämligen fortsätta samtalet ända fram till våren 2006.

Genom samtalet får västeråsarna direkt möjlighet att påverka den socialdemokratiska politiken. Den som vill kan även få en återkoppling om vad som har skett med de synpunkter som förts fram. Vi hoppas också att samtalet ska återspeglas i de riktlinjer för den socialdemokratiska kommunpolitiken i Västerås som vi ska spika våren 2006.

Anna Grön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons