Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia Arkelsten (M): Arbetslinjen är bra för miljön

Genom en tydlig arbetslinje har regeringen skapat utrymme för de största satsningarna på miljö- och energiområdet någonsin. Moderaternas mest prioriterade fråga i valet i höst är jobben, det ger oss möjlighet att fortsätta storsatsa på miljön.

Annons

Jobben är inte prioriterade för Socialdemokraterna och absolut inte för Miljöpartiet. För de vill inte jobba. Vänsteralliansen driver en politik som bygger på att människor inte ska arbeta. Därför höjer de skatten för låg- och medel inkomsttagare.

Nu vill de också avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster, något som hjälper många med att få ihop livspusslet och har skapat tusentals gröna jobb i tjänstesektorn.

Den politiska motsatsen är Moderaterna och alliansen, vi har en tydlig arbetslinje plus en offensiv miljöpolitik som bygger på långsiktiga, rättvisa och beprövade principer som att förorenaren betalar, morötter i stället för piskor och mest miljö för pengarna. Den politiken har lett till att Sverige ligger i framkant vad gäller klimatarbetet i världen.

Våra skattesänkningar på arbete är bra mycket större än skattehöjningarna på miljö. Det är medvetet. Miljöeffekterna är enorma. Fler i arbete har lett till stärkta finanser och utökat utrymme för satsningar på miljöområdet. Aldrig tidigare har vi haft starkare miljöbudgetar.

Vi har till skillnad från vänsterpartierna genomfört en grön skatteväxling på riktigt.En grön skatteväxling betydde förr i tiden en sänkning av skatt på arbete och en lika liten höjning av skatt på energi. Det skulle alltså gå jämnt upp. En in och en ut. Socialdemokraterna, med stöd från Miljöpartiet, genomförde ett sådant system under sin sista tid vid makten och marknadsförde det med buller och bång. Men en liten justering, att flytta pengar från en kolumn till en annan i en jättebudget är inte en offensiv miljöpolitik.

Deras budgetjustering är inte jämförbar med förändringen vi genomfört nu, med stora skattesänkningar på arbete kombinerat med skattehöjningar på koldioxid. Vår storsatsning på tjänstesektorn har dessutom lett till att många jobb inte bara blivit vita utan också gröna.

Det är bra för såväl livspusslet och miljön att köpa tjänster i stället för prylar. När Socialdemokraterna säger nej till hushållsnära tjänster säger de nej till 11 000 gröna jobb och gör 6 500 hushåll i Västmanland som valt att utnyttja rutavdraget besvikna. Det är inte att ta ansvar för jobb och miljö.

I dag ställs alternativen mot varandra i en debatt mellan Socialdemokraterna och Moderaterna här i Västerås. Skillnaderna är tydliga. Oppositionen talar gärna om gröna skatteväxlingar från förr och ger förslag till överbudspolitik. Men de rödgröna partierna vill numera höja alla skatter, både på miljö och på jobb. Det är ingen växling. Vad blir effekterna av det?

Vi svarar med en miljö- och klimatpolitik i ett större perspektiv och verklig miljönytta.

Sofia Arkelsten

riksdagsledamot för Stockholms kommun, talesperson i miljöpolitiska frågor

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons