Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia Modigh (KD): Pensionen spelar roll

Den som är ung och frisk bryr sig inte så ofta om sin pension. Men faktum är att även de unga en dag blir äldre. När man väl blivit äldre och börjar fundera över sin pension är det kanske redan för sent. Då är man med i det system som råder.

Annons
Alla blir äldre. Den som är ung och frisk bryr sig inte så ofta om sin pension. När man väl blir äldre och börjar fundera över sin pension är det kanske för sent, skriver Sofia Modigh. (Personerna på bilden har inget samband med artikeln).foto: scanpix

Vi kristdemokrater menar att varken den som är gammal eller ung ska behöva oroa sig. Man ska kunna arbeta och känna trygghet i att pensionen räcker till ett hyggligt liv. Vårt svenska system med garantipension är därför mycket bra. Det ger lite förenklat mat i magen och tak över huvudet. Men i ett välfärdsland som Sverige ska man helt enkelt också ha råd med en vinterkappa när det är kallt på vintern även om man är pensionär.

Det är lätt att glömma att av Sveriges 1,7 miljoner pensionärer har en majoritet en inkomst på 190 000 kronor eller mindre. För dem spelar pensionen stor roll. Högre pension för dem betyder ökad välfärd.

Därför har vi konsekvent kämpat för åtgärder som ger pensionärerna mer pengar i plånboken. Det och det goda regeringssamarbetet innebar att ett förhöjt grundavdrag infördes från och med den 1 januari 2009. Det gav pensionärerna mer pengar i plånboken trots den svåra situationen med en global finanskris. Men för att ge pensionärerna ytterligare utrymme höjdes från och med den 1 januari 2010 grundavdraget för pensionärer ytterligare.

Dessa två skattesänkningar för pensionärer har alltså redan genomförts. För majoriteten av pensionärer innebär det en ökad disponibel inkomst med ett par tusen kronor per år – lite beroende på hur hög kommunalskatt det är där man bor och ens civilstatus.

Nu har regeringen aviserat ytterligare en skattesänkning för pensionärer från och med den 1 januari 2011. Skattelättnaderna motsvarar ett offentligtfinansiellt värde på fem miljarder kronor. För en majoritet av pensionärerna kommer de tre sänkningarna sammantaget öka den disponibla inkomsten med cirka 5 000 kronor per år.

Utan justeringar hade cirka 85 procent av alla pensionärer riskerat en minskad disponibel inkomst mellan 2010 och 2011 men med de höjda grundavdragen kan cirka 85 procent nu i stället få en höjd disponibel inkomst. De omvända siffrorna alltså.

Pengar är förvisso inte allt. En hel del andra åtgärder har också genomförts av regeringen för att förbättra för äldre. Äldreguiden för att jämföra kvaliteten inom äldreomsorgen, satsning på teknik för äldre och kommunal skyldighet att erbjuda stöd till anhöriga som vårdar sina närstående är ett par exempel.

Ytterligare utmaningar framåt som jag tycker är viktiga att prioritera är att stärka de äldres inflytande i äldreomsorgen, att förbättra patientsäkerheten och att utvärdera äldres läkemedelsbehandling. Men hur stor pensionen är, är kanske det som spelar störst roll för flest i vardagen. Låt oss därför genomföra den aviserade skattesänkningen i januari 2011!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons