Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solveig Ingemarsson (s): Färre brandmän ? minskad trygghet

Annons

Västeråsalliansen gick till val med fyra huvudmål. Ett av dem var att öka tryggheten för västeråsarna. Trots detta mål beslutar nu alliansen att banta brandkåren med fyra brandmän, vilket bland annat innebär att man inte kan rökdyka utan att transportera brandmän mellan våra stationer - med en ökad fördröjning som en konsekvens som har med liv och död att göra.

Den socialdemokratiska regeringen och dess myndigheter fick på pälsen när tsunamin julen 2004 blev ett nationellt trauma. Därför inrättas nu den nya myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Rätt mycket fokus läggs nu på stora kriser.

Det ska bli intressant att följa vad MSB lägger krutet på. På de få stora kriser som väldigt sällan inträffar? Eller på de hundratals olyckor som varje dag, året runt, drabbar svenskar här i landet?

När Räddningsverket nu läggs ner känner jag stark oro över vad som kommer i stället. Västerås brandkår behövs vid vardagliga olyckor. Att satsa på stora nationella katastrofer ska inte behöva betyda att man förminskar tryggheten i vår egen närhet.

Därför anser jag att Mälardalens brand- och räddningsförbunds ordförande Anna Hård av Segerstad (m) tar för lätt på kritiken om alliansens snäva budget för 2009, som innebär en minskad trygghet för boende i och omkring Västerås, Hallstahammar och Surahammar.

Solveig Ingemarsson

före detta styrelseledamot i Mälardalens Brand- och räddningsförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons