Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solveig Ingemarsson (s): Finns det någon plats för miljön och för de svaga i globaliseringskampen, Staffan Anger?

Annons

"Sverige påverkas av globaliseringen" är rubriken på Staffan Angers (m) debattartikel i VLT den 28 maj. Där radar han upp flera förslag på åtgärder för att förbättra Sveriges konkurrenskraft ute i världen.

Mellan raderna anas hans avund och beundran över de framgångar som flera utvecklingsländer idag har, däribland Kina. Och jag förstår honom. I hans affärsvärld finns bara ett sätt att se på utveckling. Där är människor mer kapital än psykologiska varelser.

Även jag har besökt Kina och sett vilken rasande utveckling landet går mot. Jag har också sett landets avigsidor, som alltid glöms bort i debatten när moderaterna ska tala om framtidens konkurrens och utveckling.

I Kina är bara ett fåtal människor förunnade utbildning. I en syskonskara på två, får oftast bara ett av dem chansen att fortbilda sig. I Sverige ville man ge alla lika stor chans att ta tag i sitt liv, vilket alliansen idag försöker begränsa genom att påstå att (s)-regeringen lotsat alldeles för många svaga genom utbildningssystemet. Fattar man inte omgående i unga år varthän man vill med sitt liv får man skylla sig själv, tycks alliansen mena.

I flera världsdelar börjar man få stor brist på vatten. Öknen i norra Kina kryper allt närmare och luften i Beijing är tidvis så smutsig, att en vit näsduk blir svart av sot när man torkar sig.

Man plockar upp mer ur jorden än man lämnar tillbaka och slåss nu på världsmarknaden för att försöka komma åt så många mineraler man någonsin kan för sin egen industri. Samtidigt slår hela världens i-länder larm om den klimatförändring som sätter hela jorden och dess invånare på spel.

Kineserna kan det här med att jobba snabbt, smart och länge. Särskilt som de kan strunta i världens alla patentregistreringar - även de svenska!

Det känns skrämmande när man agerar som att all utveckling bara går åt rätt håll om man enbart använder konkurrens som den enda rätta vägen - ju tuffare konkurrens, desto bättre för globaliseringsutvecklingen! Borde man inte också fundera över vilka psykologiska mekanismer man sätter igång hos människor, som enbart agerar med konkurrenshjärnan?

Sverige påverkas onekligen av globaliseringen. Men frågorna är hur och vilken väg vi ska vandra för att inte gå en negativ framtid till mötes. Ska vi konkurrera oss till en framtid med plats för några få eller för så många som möjligt? Utan hänsyn till vår påverkan på moder jord? Ska vi konkurrera alls, eller bara lite grand? Håller kollektivavtalsmodellen i konkurrensen? Skapar lägre a-kassa flera jobb? Vem kan och vill anställa dem som rehabiliteras men aldrig återfår full arbetsförmåga? Och hur ska framtidens arbete se ut för dem som utkonkurrerats?

Det är dags att diskutera globaliseringens framfart på alla plan. Även de svåra frågorna.

Solveig Ingemarsson

Fritidspolitiker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons