Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solveig Ingemarsson (s): Måste EU göra oss till nickedockor?

Annons

Egentligen är det fackets representanter som ska svara på Jörgen Johanssons (c) debattartikel i VLT den 14 januari, vilken bland annat handlar om Byggnads sätt att agera på arbetsmarknaden. Men eftersom Johansson samtidigt blandar in socialdemokratin i fackens stridsåtgärder, så tarvar det en viss information och tillbakablick.

Svenskt Näringsliv har nyligen låtit EG-rätten pröva Sveriges Byggindustriers avtal med Byggnads med anledning av Byggnads stridsåtgärder mot det lettiska företaget i Vaxholm. (I detta fall kan dock även jag tycka att facket agerat osmidigt och hårdhänt.) Svenskt Näringsliv menar att det är fullt tillräckligt med att det finns ett lettiskt kollektivavtal.

Följden av denna prövning och beslut kommer i slutändan att bli ett oändligt antal avtal för samma verksamhet att hålla reda på, det vill säga ett grekiskt avtal för grekiska företag, italienskt avtal för italienska företag och så vidare. Med en sådan utveckling skulle Sveriges Byggindustriers avtal i praktiken bli helt värdelöst och svensk löneutveckling sämre.

Man bör heller inte glömma bort att kollektivavtal

i sin konstruktion har en automatisk inrapportering av pensionsgrundad löneersättning och försäkringsskydd som till exempel vid olycksfall i arbetet samt att arbetsmiljöarbetet sköts av utbildade personer. Hur många svenskar känner till detta innehåll i riksavtalet?

Frågan är nu hur långt EU och EG ska lägga sig i den fria svenska fackföreningens agerande. Johansson tycker att Sverige inte längre ska sköta den frågan själv. Den ska EU och EG hantera. Men när kommer EU att lägga sig i nästa

interna, svenska överenskommelse? Blir det i den hela sociala välfärden månntro? Var det så vi sade och ville ha det när vi gick med i EU? Att bara hänga med som viljelösa nickedockor?

Att blanda in invandrarnas utsatthet i det här sammanhanget är att göra det lite lätt för sig, särskilt som Johansson samtidigt talar om solidaritet människor emellan. Är inte centerpartiet ett av de ledande i dagens allians? En allians som hittills visat ganska liten solidaritet med de utsatta.

Kollektivavtalen har varit en lönsam försäkring mot störningar i produktionen - för arbetsfreden, effektiviteten - och där arbetsgivaren har en motpart att ta hänsyn till. Det måste finnas respekt och en ömsesidig tillit mellan parterna, och det har det funnits - hittills! Därför är det i denna globaliserings utveckling utmanande att driva upp löner, bonusar och ersättningar till vissa grupper samtidigt som man kräver att andra ska vara återhållsamma, ge vika och inte utmana. En fri marknad kräver också ordning och reda, vilket Sveriges fria fackföreningsrörelser hittills sett till att det har varit.

Solveig Ingemarsson

fritidspolitiker

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons