Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solveig Ingemarsson (S): Nonsens att Centern vill utveckla hela Sverige

Annons

Det upplevs som provocerande när Centerpartiet, med Annie Lööf i spetsen, mångordigt försöker beskriva hur import av arbetskraft från utlandet ska rädda Sverige från arbetslöshet, samtidigt som vi har alltför många arbetslösa ungdomar och invandrare i vårt land. Det är som att storstäderna – framför allt Stockholm – är normen för hur en arbetsmarknad i Sverige ser ut, eller ska se ut.

En gång i tiden hette Centerpartiet Bondeförbundet. Då var det ett parti som främst stöttade glesbygden och inte minst dess bönder. Man hade pragmatiska ledare som gick att diskutera med och som jag upplevde som trygga och rejäla. Man sa sig vilja att hela Sverige skulle få leva och utvecklas. Mikael Palmqvist, politisk sekreterare för Centern i Västerås, menar att den idén har man även idag. Nonsens! Så länge som Centerpartiet lierar sig med högern så är det bara ord på papperet.

Vore det inte bättre att i första hand försöka utbilda de arbetslösa personerna vi har i Sverige? Inom en snar framtid sinar oljelagren betydligt på vår jord. Vore det inte smartare att så snabbt som möjligt förbereda sig för den kommande arbetslösheten som säkert som amen i kyrkan då kommer. I den kampen behövs vårt jordbruk och vår landsbygd mer än någonsin samt en teknik som inte får bli alltför energikrävande. Grundvattennivåerna i flera länder är så låg, att veteskörden fallit dramatiskt. En ny global livsmedelskris är under uppsegling.

Att då inte se och vilja göra mer för framtidens arbetsmarknad känns trist tycker jag. Särskilt som Centern vill påskina att de har glesbygdens bästa i åtanke. Att tro att sänkt skatt i alla dess former är lösningen för ett ”modernt nybyggarland”, är blindhet och en tro att allt bara blir bättre. När den globala konkurrensen och kampen om jordens naturtillgångar ger oss allt sämre varor och en utarm-ning av vårt eget land ja, då är det nästan i senaste laget att tänka nytt och tänka om.

Med andra ord. Att tänka nytt innebär inte att vara invandrarfientlig, även om Centerns Mikael Palmqvist försöker klistra den etiketten på mig och Socialdemoraterna. Det är i stället att se verkligheten som den är och att ligga steget före när det gäller framtidens arbetsmarknad. Det är sorgligt att se hur tidigare fruktbara jordar, skogar och vatten går under för det industriella, kortsiktiga partyt, där ekonomin världen över bygger på skuldsättning och ränta samt en tro på oändlig, fortsatt tillväxt.

Solveig Ingemarsson (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons