Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solveig Ingemarsson (S): Vem köper vem?

Annons
Har fått skäll för Shell. Vilka fler än Sofia Arkelsten borde anklagas för dåligt omdöme? undrar Solveig Ingemarsson.

Det är tråkigt att det ofta är kvinnliga politiker som i medierna får klä skott för att ha dåligt omdöme, medan inte sällan högt uppsatta herrar med ännu sämre eller samma dåliga omdöme, trots allt kommer lättare undan. Nu senast är det moderatkvinnan Sofia Arkelsten, som får stå där med skammen efter att ha tagit emot gratisresor från näringslivet.

Inför varje valår talas det ofta om behovet av öppenhet när det gäller varifrån de politiska partierna får sin finansiering. Själva säger sig partierna vara angelägna om att redovisa vem/vilka som skjuter till pengar för sin verksamhet och valkampanjer. Men hur öppna är de? Vet vi medborgare vilka intressen som står bakom och vilka av dem som får mest stöd?

I dag är det fritt fram för företag, föreningar, organisationer och stiftelser att stödja politiska partier i Sverige. Alla partier tar emot bidrag och det är väl ingen hemlighet att LO sponsrat Socialdemokraterna under alla år, något man numera redovisar helt öppet. Men Moderaterna och Kristdemokraterna vägrar öppet redovisa hur deras partiarbete finansieras. Varför?

Sverige är tillsammans med Malta, Schweiz och San Marino de enda länderna i Europa som saknar lagstiftning om offentlig redovisning av partifinansiering. Europarådets enhet mot korruption har också kritiserat de nuvarande svenska reglerna för detta.

Samtidigt som några moderater tvingades avgå på grund av valfusk, gick moderaterna under Fredrik Reinfeldts ledning ut och hävdade att en sådan lagstiftning inte behövs. Något som alltså kritiseras skarpt av institutet mot mutor!

Varför anser då moderaterna att hemligt partibidrag ska fortsätta vara just hemligt? En förklaring kan vara att moderaterna bedriver en organiserad insamling av privata donationer för att finansiera delar av sin partipolitiska verksamhet. Insamlingen sker bland annat genom ”sällskapet Tornet”, där man som belöning får träffa moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt och den moderata partiledningen vid särskilda möten, om man skänker pengar.

Varför granskar medierna så sällan borgerlighetens och näringslivets nätverk? Det är nästan alltid bara LO och Socialdemokraternas samarbete som lyfts fram Kan det vara så, att Moderaterna inte vill avslöja att det handlar om ett fåtal stora finansiärer, som har makten över viktiga områden i Sverige?

Sedan millennieskiftet har Moderaterna fått åtminstone 80 miljoner kronor från hemliga donatorer. Money talks! Ett parti som tar emot stora belopp från givare gör sig beroende av dessa. Det måste väl alla inse. Vari ligger då skillnaden över att motta sådana gåvor, i jämförelse med Sofia Arkelstens så kallade bjudresor? Det tål att diskuteras.

Om Sverige ska bli ett land utan misstankar om korruption krävs nu en lag för öppen redovisning av partibidrag. Att låta Carl Bildt få mörka affärer med Lundin Oil och Vostok Nafta är ett exempel på Moderaternas hyckleri. Mediernas drev på Sofia Arkelsten är bara ett exempel på hur man sväljer mygg och silar kameler. Varför kräver inte de borgerliga tidningarna att partibidraget öppet redovisas av samtliga partier? Bara sedan millennieskiftet har Svenskt Näringsliv gjort av med närmare 4 miljarder kronor i opinionsbildning. Det är betydligt mer än LO. Någon som är förvånad?

Så frågan är, vem har egentligen köpt vem och vilka fler än Sofia Arkelsten borde anklagas för dåligt omdöme?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons