Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sönderreglerad primärvård

Annons

Resultatet av landstingsmajoritetens upphandlingspolitik börjar nu klarna. Inte mindre än 50 000 västmanlänningar har mist sin vanliga läkarkontakt. Nettominskningen av antalet allmänläkare har medfört att cirka 20 000 blivit utan läkare. Det privata vårdbolaget Carema har i huvudsak rekryterat från landstingsdrivna vårdcentraler med minskat antal allmänläkare som följd.

När jag diskuterar sjukvård med vanligt folk ("medborgarkontakter" på landstingsspråk) möter jag ofta uppfattningen att det kvittar vilka politiker man röstar på. "Politikerna" betraktas som en grå massa av samma skrot och korn och de är i stort sett alla lika inkompetenta att sköta sjukvården.

Primärvården skulle organiseras helt annorlunda med folkpartiet vid makten. Allmänläkare skulle då ha rätt att fritt etablera sin mottagning oberoende av landstinget. Vår modell ser ut på följande sätt:

Doktorn öppnar praktik på en ort. Får hon tillräckligt många patienters förtroende och trivs på orten kan mottagningen upprätthållas - eljest inte.

Vid landstingets upphandling i Surahammar var exempelvis utformningen av ingången till mottagningen ett stort problem. Så skulle det inte vara med folkpartiets modell. De patienter som tycker att utformningen av själva ingången till mottagningen är viktig kan vända sig till en annan doktor med bättre ingång. De patienter som inte fäster stor vikt vid utformningen av mottagningens ingång kan gå kvar på mottagningen.

Det vore inte, som nu, reglerat att alla läkare skall ha lika många patienter. Den offentliga subventionen av läkarvård följer med patienten. Kommunerna har, speciellt vid läkarbrist, givetvis intresse att skapa goda förutsättningar för läkarmottagningar - på samma sätt som för annan småföretagsamhet.

God tillgång på allmänläkare är viktig. Hårt reglerad, politiskt styrd verksamhet ger ofta brister. Det är till exempel ofta långt lättare att få tag på en frisör än en läkare. Det skulle säkert ha varit brist på frisörer om landstingen styrt deras etablering.

Folkpartiets system fick råda under ett halvt år 1994. Under denna korta tid tillkom hela 1 000 allmänläkare. Många sjukhusspecialister omskolade sig till allmänläkare. Uppenbarligen lockas läkare av att vara fria yrkesutövare. Den ende förloraren vore den administrativa apparaten, vars tjänster blir onödiga.

Socialdemokraterna lyckades stoppa vårt system genom sin valseger 1994. Vill Du återinföra det? Tänk då på hur Du röstar vid nästa val! Göran Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons