Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sossarna ser inte verkligheten!

Annons

I Västerås är mer än 8 procent av den arbetsföra befolkningen arbetslös eller i Ams-åtgärder. Tittar vi på ungdomsarbetslösheten är den ännu högre, i vissa åldersgrupper över 20 procent. Jämfört med 2005 ökar arbetslösheten enligt statistik publicerad i veckan. Detta trots att det nu är högkonjunktur och särskilt de stora företagen går bra. De anställer dock inte i någon större utsträckning. Företagen expanderar oftast i utlandet där villkoren för företagande och för företagaren är bättre.

De flesta mindre företagare drar sig för att anställa fler på grund av besvärliga arbetsrättsregler. Det blir inte bättre med det aviserade förslaget om tvång att enbart anställa personer på heltid.

Det är dessutom inte riktigt korrekt att företagandet ökar därför att antalet registrerade företag ökade kraftigt 2005. Den ändrade skattelagstiften för fåmansföretag innebar att det var lönsamt att bilda nya bolag 2005. Dessutom startas många aktiebolag av skatteskäl vid köp av fastigheter.

Många mindre företagare har också svårt att klara den mängd av uppgifter och blanketter som måste lämnas till skatteverket och andra myndigheter. Flera undersökningar visar att krånglet är en viktig orsak att ej anställa i mindre företag. Dessutom kostar det att ha anställda.

Förutom lönen tillkommer arbetsgivaravgifter på 33 procent och pensionspremier på minst 10 procent ytterligare. Att ha en anställd som har 20 000 kronor i månadslön före skatt, kostar företagen 28 600 kronor. Den anställde får efter skatt ut i bästa fall 13 800 kronor. Av kostnaden för anställningen går mer än hälften i skatter och avgifter (28 600-13 800) eller 14 800.

Det mest alarmerande är att av skatterna är cirka 20 av de 33 procenten i arbetsgivaravgifter en ren skatt.

I vårt exempel kostar det i skatt 4 000 kronor per månad att anställa en person som har 20 000 kronor i månaden. En ren skatt på arbete således. Det ger signalen att inte anställa eftersom straffbeskattning sker.

Alliansens näringspolitik går ut på att ge människorna tillbaka lusten och förmågan att ta arbete i stället för att leva i arbetslöshet eller i åtgärder. I dag är det inte särskilt lönsamt att gå från a-kassa till anställning med en lön som inte dramatiskt överstiger a-kassan.

Särskilt om man räknar med kostnader för arbetsresor och luncher. Det är därför vi föreslagit att sänka skatten på arbete och minska anställningsskatten. Nog är det bättre att få ett arbete än att leva på a-kassa. Med sossarna politik har det inte hänt särskilt mycket på arbetslöshetsfronten under de senaste mandatperioderna förutom att många går från öppen arbetslöshet till åtgärder och plusjobb. Det gör att statistiken ser bättre ut, men det blir inte fler jobb.

Christer Malm

Göran Landerdahl

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons