Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sossepolitik? Förr hette det högerpolitik!

Annons

"Fler måste jobba." "Människor fuskar till sig bidrag." "Förtidspensioneringarna måste minska." "Sjukskrivna och arbetslösa ska tillbaka till arbetslivet." "Bidragen måste sänkas så att arbetslösa väljer att jobba."

Känns meningarna/rub-rikerna igen? Jag har några frågor kring detta.

1. Till vilka jobb ska de sjuka och arbetslösa tillbaka? Var finns jobben?

Många av de arbetslösa har mist sina jobb på grund av "besparingar" inom stat, kommun och landsting. Nu kräver samma instanser som har sagt upp dem att de "arbetsskygga" ska sluta "fuska" och gå tillbaka till arbetslivet.

Jag förstår ingenting.

2. På grund av alla uppsägningar och "besparingar", inom bland annat vården, har den kvarvarande personalen tvingats slita livet ur sig, vilket har lett till sjukskrivningar och förtidspensioneringar.

De som - av lojalitet med patienter och/eller företag - har gjort sitt bästa i en omöjlig situation har ibland förstört sina egna liv (rygg- och ledbesvär, utbrändhet och andra arbetsskador). De kallas nu för "fuskare". I alla fall hälften av dem, enligt statens och försäkringskassans pågående kampanj.

Jag förstår ingenting.

3. Pengarna till sjukförsäkringarna räcker inte, sägs det. Men det är en ren lögn! I år ger sjukförsäkringen en vinst på 15,6 miljarder kronor! Nästa år beräknas överskottet bli 19,4 miljarder och 2007 hela 31 miljarder.

Siffrorna är från Riksförsäkringsverket som har rekommenderat regeringen att sänka avgifterna. Men regeringen vill inte göra det, utan låter pengarna gå direkt in i statskassan - och sedan skuldbelägger politikerna de sjuka i stället.

Det är verkligen sjukt - ja, riktigt ruttet! En tjänsteman med en årsinkomst på 300 000 kronor betalar varje månad cirka 3 300 kronor till sjukförsäkringen. Men den som sedan blir sjuk har alltså inte ens "rätt" att vara det. Om en vanlig privat försäkring fungerade så illa skulle försäkringstagarna göra uppror.

Jag förstår ingenting.

4. Svenskt Näringsliv (före detta Svenska Arbetsgivareföreningen, SAF) har förstås i alla tider hävdat att arbetare ska arbeta mer och inte vara sjuka och lata. Det nya är att de så kallade socialdemokraterna helt anammar detta, och rapar upp arbetsgivarnas propaganda in i minsta detalj. De senaste åren har det mest handlat om färre sjukskrivningar, avskaffad förmögenhetsskatt och ökad tillväxt. Tillväxt för vem, kan man ju fundera över - uppenbarligen inte för folket i alla fall.

Socialdemokrati betydde en gång rättvisa och solidaritet med de svaga, som sjuka, arbetslösa, barn och gamla.

Det enda dagens socialdemokrater har gemensamt med det tidigare partiet är namnet. Jag förstår inte hur "socialdemokraterna" av i dag har mage att använda samma beteckning som det parti som en gång i tiden verkligen kämpade för människors bästa.

Mina morföräldrar offrade exempelvis både tid och kraft och pengar för ett parti som skulle medverka till att deras barn, barnbarn och barnbarnsbarn skulle få ett bättre liv - och de lär rotera i sina gravar just nu. Dagens socialdemokratiska politik kallades för 10-15 år sedan för högerpolitik.

Jag förstår ingenting.

5. Medierna rapar i sin tur upp allt som sägs av Svenskt Näringsliv och politikerna, utan att analysera och granska (förutom på ledar- och kultursidor).

Men det här handlar inte bara om tyckande och om politiska åsikter, utan om rena fakta.

Varför kollar inte nyhetsreportrar exempelvis lögnerna om att sjukförsäkringen inte räcker - den går ju med miljardvinst!

Jag förstår ingenting.

Kerstin Ekholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons