Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spekulation i otrygghet

Annons

Centerns Lars Kallsäby och Magnus Kindbom skriver att Västerås kan bli tryggare i en debattartikel den 22 december. Förvisso har herrarna rätt. Västerås både kan och ska bli tryggare genom ett långsiktigt metodiskt och målmedvetet arbete.

Men centerns upplägg är en partipolitisk spekulation i människors oro och känsla av otrygghet. Centerns inlägg bygger helt på massmedias bild av vad som sker och av vad som synes ske. Tusentals fler poliser är centerns främsta recept för att få bukt med otryggheten.

Jag är inte övertygad om att tusentals fler poliser är den bästa vägen. Visst har vi haft rån, våldtäkter, misshandel och hot även i Västerås. Men polisens officiella statistik visar tydligt att antalet anmälda brott minskar. Det är unga män som löper allra störst risk att drabbas av våld, ofta ihop med krogbesök och alkohol.

Ändå känner sig många både otrygga och rädda att drabbas av något när de vistas ute i sam- hället. Det är en känsla som begränsar människors frihet och som skapar ett hårdare samhälle.

Självklart måste vi göra något åt detta. Vi måste kunna gå på stan, ta en promenad och uträtta ärenden utan att vara rädda.

Därför skrev jag redan i slutet av september 2005 en debattartikel i VLT om att vi måste jobba tillsammans mot våldet och otryggheten. Där inbjöd jag till en bred samverkan med organisationer, företag, myndigheter och massmedia, med flera, för att diskutera situationen. Detta är nu en prioriterad punkt i Värna Västerås verksamhet.

Även partierna är inbjudna för en samverkan över de partipolitiska blockgränserna kring ett gemensamt problem. Centerns hållning att använda människors känsla av otrygghet för att vinna kortsiktiga partipolitiska vinster bådar inte gott för en samverkan.

Vi socialdemokrater vill i första hand undanröja orsakerna till problemen med ett förebyggande barn- och ungdomsarbete där goda uppväxtförhållanden, trygghet, stöd och stimulans samt en meningsfull fritid är mycket viktigt.

Men samtidigt som vi ställer oss bakom förebyggande insatser betyder det inte att det är fritt fram för våldsverkare och bus-fasoner.

Föräldrarna har ett tungt ansvar när det gäller kriminalitet bland de unga. De måste ha bättre koll på vad de unga gör och inte gör liksom vilka prylar och pengar som de har med sig hem.

Alla medborgare måste medverka till att vrida utvecklingen rätt. Ingen kan lägga problemen på någon annan. Alla har ansvar både för sig själv och för andra. Det är också viktigt att se signalerna när något är på väg att gå snett eftersom tidiga insatser är viktiga

För över tio år sedan tog vi socialdemokrater initiativ till det brottsförebyggande rådet Värna Västerås. Utöver Västerås stad är exempelvis polisen, bostadsföretag, idrottsrörelsen, de politiska partierna, försäkringsbolagen och handeln med i Värna Västerås.

Värna Västerås har betytt mycket för det brottsförebyggande arbetet. Med ofta enkla medel som bättre belysning kan brotten minskas i bostadsområden och utmed gång- och cykelvägar.

Det vore bra om centern ändrade attityd. Istället för att ropa efter tusentals fler poliser borde centern ta aktiv del av det arbete som bedrivs inom Värna Västerås. Våld och brott måste bekämpas, och tillsammans är vi starkare än var och en för sig!

Ulla Persson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons