Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPI: Äldre måste också få plats i samhället

Jerzy Einhorn skrev en att gång Sverige är världsbäst på att ta tillvara kvinnornas erfarenheter och kunskaper - och det är bra. Vi är också världsbäst på att tillvarata idéer som de unga kan bidra med - och det är bra.

Annons

Men samtidigt är vi världsbäst på att diskriminera äldre - att konsekvent utesluta dem från parlamentet och andra beslutande församlingar - och det är inte bra. Det är förnedrande och kränkande för de äldre och oklokt för landet.

Äldre personer är de enda som har perspektiv på livets alla skeende - hur det är att vara barn, hur det är att vara vuxen och hur det är att åldras som pensionär. De erfarenheterna tas till vara av världens alla parlament.

Men de svenska riksdagspartierna anser sig inte behöva de äldre. Därför är det lika angeläget med en rimlig representation av äldre i riksdag, landsting och kommuner som en rimlig representation av kvinnor och unga.

Vid en attitydundersökning som utförts vid Göteborgs universitet instämde två av tre i åldern 15-84 år i påståendet att de äldres erfarenheter inte tas till vara i Sverige. Ska vi klara framtidens utmaningar med allt fler äldre i vårt samhälle måste det till ett radikalt nytänkande.

Under perioden 1994-2002 utvecklades enligt Statistiska centralbyrån pensioner och löner på följande sätt:

- ATP-pensionär + 7,7 procent

- industriarbetare + 40 procent

- privatanställda tjänstemän + 35 procent

- riksdagsledamöter + 63 procent

I Norge ökade ATP jämförelsevis med 38 procent under samma period.

Pensionerna bestäms av riksdagen, där 99 procent av ledamöterna är under 65 år. Riksdagsledamöterna beviljade alltså under perioden sig själva med åtta gånger så stor löneökning som de höjde pensionerna med.

De förvärvsarbetande kunde höja sina löner, då de har förhandlingsrätt och strejkrätt och kan hota med att lamslå hela samhället om de inte får igenom sina krav. Pensionärerna däremot har ingen makt att sätta bakom orden utan lever på riksdagsledamöternas nåder.

Det krävs att ett politiskt parti ställer sig i spetsen för ett nytänkande. SPI har därmed en stor och viktig uppgift att fylla när det gäller att förändra attityderna och skapa ett nytt samhällsklimat där också äldre människor kan få plats att delta i såväl arbetsliv som politiskt beslutfattande.

Bengt G Andersson

vice ordförande SPI

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons