Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPI: Hur är det med intresset för de äldre i politiken?

Sveriges pensionärers intresseparti (SPI) Västerås beslöt på ett höstmöte att inventera intresset för pensionärer hos alla våra riksdagspartier.

Annons

Vi var intresserade på lokalplanet om man hade någon åsikt om den verkliga äldrerepresentationen i partiet.

E-brevet skickades i början av december, det vill säga strax före de uppmärksammade uppgifterna om riskkapitalbolag med mera.

Fyra partier svarade pliktskyldigast på vår förfrågan med olika svar som ”jag ser inte riktigt din problembild i Västerås”,” vi tycker att vi har en bra representation”, ”vi delar inte din verklighetsbild angående olika personers och gruppers intresseområden”. Ett parti bekräftade enbart mottagandet av mailet. Ett av partierna lämnade ett utförligt svar som tyder på ett klart intresse för att tillgodose även äldres behov ”värdighet har ingen ålder” var bland annat deras svar.

Det klart anmärkningsvärda var dock vilka partier som inte ens svarade oss – Socialdemokraterna, Vänstern och Centerpartiet. Med tanke på Centerpartiets nya partiledares framtoning i äldrefrågor just nu ser vi avsaknaden av ett svar från deras sida som ett exempel på prat och ingen verkstad.

Vissa partier lider som samhället i stort i Sverige av så kallad äldrenoja ett fenomen som inte avspeglas i de flesta andra EU-länder. Detta märker man i avsaknaden av äldre i rikspolitiken.

Ett belysande exempel är ett svar på varför inte Jan Eliasson föreslogs som ny partiledare i sitt parti. Han var ”för gammal”!

Vi som arbetar politiskt, och är äldre än 71 år, har med stöd av den inställningen ingenting att arbeta för politiskt. Är man äldre får man rätta in sig i ledet, beställa gravplats och akta sig för att störa etablissemanget med sin erfarenhet och sina synpunkter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons