Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPI: Varför tillåter man inte folk att spara för en bättre ålderdom?

Jörgen Johansson (C) anför i en artikel i VLT att han ser positivt på att avdrags­rätten för privata pensionsförsäkringar helt slopas.

Annons

Han redovisar i sin artikel att Staten sparar tre miljarder på att helt slopa avdragsrätten det vill säga det skatteavdrag som alla pensionssparare i dag får tillbaka i skatt på yrkade maximalbeloppet 12 000 kronor.

Som gammal yrkesrevisor är man ibland förundrad över de helt felaktiga grunder som politiker presenterar. Personligen misstänker jag att dessa politiker bygger sin ideologi på att ”vanligt folk” inte förstår effekterna av de minst sagt felaktiga förslag som presenteras. Inom pensionsförsäkringssfären är de ofta på ganska stabil grund eftersom dylika frågor ofta är mycket komplicerade för folk i gemen och till och med för så kallade sakkunniga.

Det skulle här krävas en ganska omfattande förklaring för att belysa effekten av ett förslag som Jörgen Johansson med flera politiker just nu är i färd att genomföra.

Man kan dock rent allmänt ifrågasätta vilken nationalekonom som kan ställa sig bakom ett system som i grunden innebär att vi inte längre skulle spara

i pensionsförsäkringar. Om avdragsrätten försvinner så slutar naturligtvis alla att spara i just pensionsförsäkringar eftersom staten under sparandetiden tar betalt genom en avkastningsskatt på 15 procent på avkastningen av sparat kapital och i slutänden ändå får tre miljarder kronor när pensionen utbetalas. Effekten blir då naturligtvis att staten inte tjänar tre miljarder eftersom ingen längre kommer att spara. Hade Johansson missat denna självklarhet? Hur dumma tror han att alla pensionssparare är?

Om vi behåller avdragsrätten får staten betala oss tre miljarder i återbetald skatt och när pensionen utbetalas får de tillbaka samma tre miljarder eftersom pensionsutbetalningen naturligtvis beskattas och under tiden drar staten in den av många helt okända avkastningsskatten. Uppenbarligen missunnar dagens politiker oss äldre att ha det lite bättre än existensminimum på äldre dagar. Varför tillåter man inte folk att spara för en bättre ålderdom?

Bengt G Andersson

Västerås

ordförande, Sveriges pensionärers intresseparti (SPI)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons