Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SR: Snäv topp i svensk herrfotboll

Annons

Svar på ledare av Sakine Madon

För lite mångfald i svenska fotbollslandslaget?Foto: TT

Konflikt i Sveriges Radios P1 sände i helgen ett program om vilka som tar sig till den absoluta toppen i svensk herrfotboll.

Långt innan programmet var färdigt väckte det debatt utifrån en fråga som vår reporter ställde på en presskonferens, om varför så få av spelarna i årets landslag har utländsk bakgrund. Många trodde sig veta vad programmet skulle handla om, innan vi själva var färdiga med den processen. Till dem hörde VLT:s ledarskribent Sakine Madon (21 maj).

I programmet "Vems landslag" som sändes i helgen, ställde Konflikt frågor om varför toppen i svensk herrfotboll ser ut som den gör. Bakgrunden var bland annat svensk idrottsforskning som visar att unga spelare med utländsk bakgrund i oproportionerligt stor utsträckning faller bort på vägen mot den absoluta toppen i herrfotbollen.

Det gäller även spelare som satsar och har uppenbar talang. Svaren vi fick av förbundskapten Janne Andersson och Svenska Fotbollförbundet, av forskare i idrottsvetenskap, av tränare och aktiva fotbollsspelare - ger inga enkla och entydiga förklaringar, men är värda att diskutera. De handlar till exempel om en stor brist på tränare med utländsk bakgrund, om förutsättningar för träning och förhållningssätt från ledare, och om vilka spelideal som råder inom svensk toppfotboll.

De handlar till exempel om en stor brist på tränare med utländsk bakgrund, om förutsättningar för träning och förhållningssätt från ledare, och om vilka spelideal som råder inom svensk toppfotboll.

Det var svar som vi tyckte var intressanta nog att göra journalistik av. Att de Konflikt-program vi gör skapar engagemang och debatt är något vi välkomnar med glädje. Men det blir ofta mer givande att diskutera ett program, när det faktiskt är klart. Det är det nu. Lyssna gärna!

https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1078163?programid=1300

Nina Benner

gruppchef för Ekots helgprogram

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons