Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSR: Besparingarna slår hårt mot kvinnor och barn

Individ och familjenämnden har beslutat om besparingar som rör verksamheter som specifikt riktar sig mot kvinnor med missbruksproblem (Råda/Aurora samt Narkomanvårdsgruppen Kvinna).

Annons

Konsekvensen av beslutet innebär minskad möjlighet för kvinnor med missbruk att få hjälp i ett tidigt skede. Många av dessa kvinnor har även barn som indirekt drabbas.

Beslutet innebär även en minskning på verksamheter som arbetar med familjer

i kris. (Familjeterapeuterna och Familjerådgivningen). Familjeterapeuterna har

i uppdrag att förebygga placeringar av barn och unga och arbetar med att föräldrar ska få hjälp och stöd för att kunna ta sitt föräldraansvar fullt ut. En minskning av dessa resurser kommer troligen att leda till att socialtjänsten tvingas placera flera barn och unga utanför hemmet, vilket på sikt medför ökade kostnader för kommunen.

I rådande lågkonjunktur drabbas många familjer av arbetslöshet och försämrade ekonomiska villkor. Detta ökar efterfrågan på sociala tjänster både vad gäller försörjningsstöd och övriga insatser. Det går inte att utesluta att besparingar på området kommer att innebära svårigheter att upprätthålla rättssäkerheten.

Vi vill uppmärksamma beslutande politiker på de konsekvenser besparingarna får och vill att ni ska överväga om det är att minska på barn och ungas möjlighet till hjälp i svåra situationer som är rätt väg att gå för att åstadkomma de nödvändiga besparingarna. Att satsa på barn och unga i svåra tider är att ta ansvar inte bara för årets budget utan även för framtida kostnader.

Alf Johnson

ordförande Akademikerförbundet SSR Västerås stad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons