Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSR: Vi kräver fler kuratorer inom vården!

Annons
Fler skyltar krävs. Akademkierförbundet SSR vill att alla vårdcentraler ska ha tillgång till kuratorer. foto: NIKLAS HOLM

Har du fått tid hos en kurator när du varit på din vårdcentral eller på sjukhuset? Nej, jag tänkte väl det! Det är långt ifrån självklart att alla får tid hos en kurator när man som patient har behov av det.

Psykosocial behandling borde vara en rättighet och finnas på varje mottagning. Kuratorn är den som kan föra samtalen om de viktiga frågorna när barnet fått en diagnos, när någon anhörig har avlidit, när du själv har ångest, oro, och depressionsproblematik. Därtill också behandling av bland annat tvångsproblematik, fobier, missbruk.

Kuratorerna har en kompetens om lagstiftningen inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården och kan samhällets organisation. Kuratorns uppgift är att se människan i hennes sociala sammanhang i relationen till familj, arbete, ekonomi och skola. Kuratorn har kunskaper om vart man ska vända sig i olika frågor. Förändrade regler i sjukförsäkringen och på arbetsmarknaden är viktiga om man är sjukskriven eller arbetslös. Kuratorn kan ge det stöd som behövs för att patienten själv ska kunna komma i gång och orka med att ta egna initiativ.

Rollen inom hälso- och sjukvården har förändrats i och med att sjukvården omorganiserats. Vårdvalet har införts och många vårdcentraler/läkarmottagningar drivs med skattemedel utanför landstinget. Det är inte det verkliga behovet som har minskat utan det är ekonomin som styr. En del uppdragstagare inom vården har helt enkelt organiserat bort det psykosociala stödet eftersom det genererar för lite pengar. Det ekonomiska styrsystemet ger inte ersättning för samverkan och nätverksmöten som är så viktiga för att patienten ska bli frisk. Då blir stödet i form av psykosocialt arbete minimerat.

Inför en sjukdomsförbättring krävs en vårdplan. Därför krävs både medicinsk och psykosocial samverkan. Självfallet tillsammans med kommunerna.

Som kuratorer inom hälso- och sjukvården gör vi ett kvalificerat psykosocialt behandlingsarbete. De flesta kuratorerna har en tre och ett halvt år lång utbildning som leder till en socionomexamen. De flesta av oss har dessutom en akademisk vidareutbildning. Utbildningens längd, djup, forskarmöjligheter och vetenskaplig förankring överensstämmer väl med de krav på legitimation som ställs på övrig legitimerad personal inom hälso- och sjukvården.

I sjukvårdens Sverige har de allra flesta yrkesgrupper legitimation i dag. Legitimationen är det yttersta beviset på samhällets krav på kvalitet, kompetens och erfarenhet. Det handlar om att människor ska känna sig trygga i att de möter personer med rätt utbildning och kompetens.

Forskning visar ett klart samband mellan social situation och sjukdomstillstånd, vilket innebär att den fysiska hälsan förbättras om den sociala situationen är bra.

Det är dags att uppvärdera kuratorns arbete. Kuratorer inom hälso- och sjukvården är de enda högskoleutbildade som inte är legitimerade!

Vi kräver fler kuratorer inom vården. Varje vårdcentral och sjukvården i övrigt ska ha tillgång till en kurator. Här måste politikerna ta sitt ansvar. Vi kräver också att kuratorer inom hälso- och sjukvården blir legitimerade.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons