Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSU: Bra att Moderaterna äntligen har vaknat och ser ungdomsarbetslösheten som ett problem

Jessica Polfjärd (M) och Caroline Högström (Muf) berör ett mycket vikigt ämne, ungdomsarbetslösheten.

Annons

Äntligen får man väl lov att säga. Medan vi i SSU och Socialdemokraterna har varnat för en stigande ungdomsarbetslöshet, och sedan lång tid tillbaka haft en politik för att sänka den, har Moderaterna och alliansen knappt gjort någonting.

Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorins kategorisering av 2009 som ett ”riktigt skitår” verkar ha satt tonen för hela den moderata arbetsmarknadspolitiken; ett lamt konstaterande av läget utan åtgärder för förändring.

Nu slår sig dock Polfjärd och Högström för bröstet och menar att unga har anledning att se optimistiskt på framtiden. Bland annat berömmer de sig för att det har skett en trefaldig ökning av ungdomsinsatserna i Västmanland.

Insatser i all ära, men var är jobben?

Skribenterna pekar också på en annan samhällsfunktion som är viktig för jobb och tillväxt, nämligen skolan. Sedan flera år har skolan misslyckats med att få alla elever godkända i centrala ämnen, något som minskar elevernas chanser till högre utbildning eller att få ett första jobb.

Den förra, socialdemokratiska regeringens lösning för dem som redan hade gått ut skolan var att bygga upp en omfattande vuxenutbildning som skulle möjliggöra för människor att ta igen det man kanske hade missat på grund- och gymnasieskolan. Tusentals är de västeråsare som har fått en andra chans genom komvux och liknande inrättningar.

En av de första åtgärderna som alliansregeringen tog sig för efter maktövertagandet var just att skära ner i nämnda vuxenutbildning. I Västerås betydde neddragningarna ett tapp på tolv miljoner kronor – en budgetminskning som efter en ekonomisk kris och tre år fortfarande inte är återställd.

På punkt efter punkt kan man se hur Moderaterna av ointresse och likgiltighet struntat i de ungas situation och nu, fem-i-tolv, insett att man faktiskt, som ansvariga politiker, måste försöka lösa situationen.

Det är bra att Polfjärd och Högström har vaknat och ser ungdomsarbetslösheten som ett problem men de lösningar de pratar om är tyvärr otillräckliga och kommer för sent.

Sveriges unga förtjänar en regering som tar arbetslösheten på allvar.

Sverige behöver en socialdemokratisk regering igen.

Gabriel Wikström

ordförande, SSU-Västmanland

kandidat till riksdagen och Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons